12/13/12 22:17
(http://www.klassa.bg/)

Прахосмукачки и матрьошки в експозицията "Съветски дизайн"

Грамофони за плочи и прахосмукачки, които повече приличат на космически спътници, часовници „Полет” и електрически китари „Урал”. Експозицията „Съветски дизайн” от 50-80-те години, която е представена в московския Манеж, стана първият проект на новия Музей на дизайна.
Днес носталгията по съветския бит е на мода. Юзерите на интернет създават дружества, обменят си спомени за детството и юношеството разглеждат снимки на артефакти от 50-80-те години, обсъждат колко неща можело да се купи за една рубла, или колко трудно е било в условията на тотален дефицит да купиш прахосмукачка или цветен телевизор.

Съдейки по факта, че изложбените зали са пълни с посетители, това означава, че съветският дизайн е интересен на много хора. По-възрастните хора идват за да си спомнят за миналото, младежта – с интерес разглежда предметите, чието предназначение не винаги може лесно да се определи.

Специално за такива посетители до експонатите на музея организаторите са разположили не само подробни описания, но и монитори, на които се показват видеоклипове, от които може да се разбере как се е използвал един или друг предмет.

Един от най-необикновените експонати на изложбата е кола с отровно зелен цвят. Количеството на марките коли в СССР не е голямо: „Волга”, „Москвич”, „Жигули”, „Запорожец”, но колата, представена на изложбата не прилича на нито една от тях. По-скоро тя напомня „Опел” или „Сааб”. Както става ясно от видеосюжета, това чудо е прототип на първия в Съветския съюз хетчбек от бизнес-класа. Експерименталният модел „Москвич С-1” бил разработен за новата 1976 година. Ръководството на иновационния модел не го оценило, той твърде много се рзличавал от обикновените коли. Единственият екземпляр по чудо се запазил до наши дни и бил доставен в изложбената зала с евакуатор.

Струва си отделно да бъдат споменати детските играчки: кукли ванек-встанек, конструктори, модели на военна техника и ярко червена кола с педали и с истински фарове, работещи на батерии. Всичко това е била мечтата на децата от онова време. Посетителите на изложбата, дошли с децата си в Манежа, с възторг разказват на малчуганите за играчките от своето детство, но поколението, което се радва на видеоигрите и конструкторите „Лего”, не е в състояние да оцени всичко това.

Организаторите на изложбата се стремили да разсеят мита за това,че в СССР не е имало дизайн. Трябва се каже, че в това отношение те успели напълно. След като се посети изложбата, може да се научи, че още преди 30 години часовниците „Полет” и „Ракета” се ползвали с успех не само сред съветските купувачи, но и се изнасяли в Европа, където достойно конкурирали с произведенията на западните дизайнери. Или да се научи за това, че в Съветския съюз още в началото на 60-те години бил създаден Общоруски научно-изследователски институт за техническа естетика, където създавали необикновен дизайн за най-обикновени предмети.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване