12/13/12 21:42
(http://www.klassa.bg/)

Тръгват сайт и фейсбук група за "Вакантен пост"

Изд. Колибри съобщи, че стартира сайт посветен на книгата "Вакантен пост" на Джоан К. Роулинг. На http://vakantenpost.colibri.bg/ ще може да се прочете всичко за изданието. Тръгва и  facebook група http://www.facebook.com/VakantenPost. "Чрез тези две платформи ще държим връзка с читателите и ще ги уведомяваме за всички новости около „Вакантен пост“. Също така ще разиграем игра и ще разпределим 50 чудесни награди, сред които специални екземпляри от книгата, подписани лично от Роулинг и голямата награда - полет за двама до Лондон.", казаха от издателството.

За "Вакантен пост" от Дж. К. Роулинг


„Прекрасна творба. Като разказвач Дж. К. Роулинг не само не отстъпва на Р. Л. Стивънсън, Конан Дойл и Ф. Д. Джеймс. Тук умението й да разказва е съчетано със способността й да изгражда вълнуващи и запомнящи се персонажи, а резултатът е роман за положението в днешна Англия, просмукан от ярост и нежност.”
Мелвин Браг, Обзървър

„Бодливо, трагикомично изложение, разкриващо истини за класовото общество. Една четивна и поучителна приказка за реалността, в която живеем.”
Ема-Лий Потър, Дейли Експрес

„Вакантен пост“ пресъздава по един изумителен, блестящ, безмилостно увлекателен и забавен начин съвременното британско общество. Дж. К. Роулинг си е поставила висока цел и успява да я реализира великолепно.”
Хенри Сътън, Мирър

„Човек няма как да не е очарован от умението, с което Роулинг извайва характери и преплита съдбите им.”
Кристофър Брукмайър, Дейли Телеграф

„Сърцераздирателно четиво – да прелистваш страниците на моменти е направо непоносимо, ала да оставиш книгата е още по-трудно.”
Дийпти Хайела, Асоушиейтид Прес

„ Мощна, на моменти покъртителна черна комедия… Напомня ми за тестване на злато с киселина – подозирам, всъщност, че романът би имал същия успех, ако авторът не беше Дж. К. Роулинг.”
Дейвид Робинсън, Скотсман

„Голяма, амбициозна, блестящо разказана, нечестива, забавна, силно смущаваща и магнетично красноречива история за съвременна Англия... Една разтърсваща книга от автор, който разбира еднакво добре човешката природа и природата на романа като жанр.”
Лев Гросман, Тайм магазин

„...проницателно, сериозно, решително и сърцато предизвикателство към представите на таблоидите относно индивидуалния морал”
Скотланд он Съндей

„...енергична, силно ангажирана история”
Съндей Експрес

„Действието е увлекателно и динамично, героите оживяват пред очите ти, а наблюденията върху техните социални претенции са повече от ярки… едно дръзко и интригуващо литературно постижение.”
Съндей Телеграф

„Това е изкусен и прозорлив роман - ловко развита и мъдро завършена история. История, чрез която Роулинг експериментира с таланта си на разказвач.”
Иконъмист

Коя е тя?

Джоан Роулинг е родена през юли 1965 г. в „Йейт Дженеръл Хоспитъл“ в Англия. Израства в Чепстоу (Гуент) и учи в училището „Уайдиън Компреънсив“.
Джо напуска Чепстоу, за да се запише в университета в Ексетър, където се дипломира по френска и класическа филология, като прекарва при обучението си една година в Париж. След като е получила диплома за висше образование, се мести в Лондон и работи на различни места, включително като асистент-изследовател в „Амнести Интернешънъл“. Започва да пише поредицата за Хари Потър веднъж, когато влакът ѝ за Манчестър закъснява на лондонската гара „Кингс Крос“, а през следващите пет години работи над сюжетната линия на всяка от книгите и междувременно започва да пише първия роман.
После Джо заминава за Северна Португалия и става там преподавателка по английски за чужденци. Омъжва се през октомври 1992 г. и през 1993-та се ражда дъщеря ѝ Джесика. Бракът е неуспешен, двете се завръщат в Обединеното кралство и заживяват в Единбург, където книгата „Хари Потър и Философският камък“ бива завършена. Първоначално тя е публикувана през юни 1997 г. от детското издателство „Блумсбъри“ под името Дж. К. Роулинг, като „К“ означава Катлийн, името на баба ѝ по бащина линия, добавено по искане на издателя, който смятал, че женско име не би допаднало на адресата ‒ момчешката публика.
Втората книга от поредицата, „Хари Потър и Стаята на тайните“, е публикувана през юли 1998 г. и заема първо място сред книгите за възрастни с твърди корици само месец след излизането на пазара. „Хари Потър и Затворникът от Азкабан“ излиза на 8 юли 1999 г. Успехът вече е международен, романът се задържа четири седмици на първо място сред книгите за възрастни с твърди корици в Обединеното кралство.
Четвъртата книга, „Хари Потър и Огненият бокал“, е публикувана на 8 юли 2000 г. с рекорден първи тираж от един милион бройки в Обединеното кралство. Тя незабавно бие всички рекорди за най-голям брой продадени в първия ден след публикацията книги в Обединеното кралство.
„Хари Потър и Орденът на феникса“ е публикуван във Великобритания, САЩ, Канада и Австралия на 21 юни 2003 г. и бие рекордите на „Хари Потър и Огненият бокал“, като става най-продаваната книга в историята. „Хари Потър и Нечистокръвния принц“ е публикуван в Обединеното кралство, САЩ и други англоезични страни, като също регистрира рекордни продажби.
Седмата и последна книга от поредицата, „Хари Потър и Даровете на смъртта“, излиза в Обединеното кралство, САЩ и други англоговорящи страни през 2007 г.
Дж. К. Роулинг е написала също две кратки книжки, които се мяркат като заглавия из романите като учебници на Хари. „Фантастични животни“ и „Куидичът през вековете“ са публикувани през март 2001 г. с цел да се съберат средства за благотворителната организация „Комик Релийф“.
През декември 2008 г. „Приказките на барда Бийдъл“ биват публикувани като дарение за „Лумос“ (наричана по-рано „Чилдренс Хай Левъл Груп“).
Освен че получава Ордена на Британската империя за заслугите си към детската литература, Дж. К. Роулинг е носител и на множество награди и почетни дипломи, включително Наградата на Принца на Астурия за съгласие, френския Орден на Почетния легион и наградата „Ханс Кристиан Андерсен“. Дж. К. Роулинг е била оратор при раздаването на наградите в Харвард (САЩ), чрез благотворителната си организация „Волант“ подкрепя множество благотворителни инициативи. Основава и „Лумос“, благотворителна организация за подпомагане на деца в неравностойно положение.
Дж. К. Роулинг живее в Единбург със съпруга и трите си деца.
Последният роман на Дж. К. Роулинг, The Casual Vacancy, излезе на английски през септември 2012 г.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване