12/14/12 22:10
(http://e-vestnik.bg/)

Глобалната интернет дипломация

Момент от многохилядния протест срещу подписването на ACTA в Полша. Снимка: Агенция Газета

Представители на 193 страни се събраха в Дубай, за да осъвременят договор, известен като Международен регламент за далекосъобщенията, който беше договорен за последно през 1988 г. и урежда телефонния трафик между страните по света.

Но група държави, водена от Русия и Китай, се опитва да използва обсъжданията - първите от 24 години насам и организирани под егидата на ООН - за да подкопае открития характер на интернет.

САЩ, Европейският съюз и други страни с право се противопоставиха на всякакви подобни опити, които се подкрепят и от Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Судан, Алжир, Ирак и Бахрейн. Достатъчно лошо е, че повечето от тези страни вече ограничават свободата на изразяване на своите граждани в интернет. Сега обаче те искат международен закон, който да потвърди контролирането и цензурирането на мрежата от тяхна страна, а може би дори и да затегне контрола така, че да стане по-трудно за потребителите да получават информация онлайн и да позволи на правителствата да следят интернет трафика по-лесно.

Особено притеснителен елемент от тяхното предложение - копие, от което изтече миналия месец в уебсайта WCITleaks.org - може да причини големи поражения на интернет, предоставяйки на всяка страна възможността да управлява отпускането на айпи адреси и делегирането на домейни в интернет.

Тази важна логистична задача в момента се надзирава от организацията с нестопанска цел, наречена Интернет корпорация за присвоени имена и адреси (ИКПИА) - и това трябва да си остане така. ИКПИА вече координира с правителства, граждански организации и доставчици на интернет присвояването и управлението на имена на домейни. Ако се позволи на всяка страна да управлява и евентуално да политизира тази функция, като се предоставя привилегировано отношение на някои групи или доставчици, ще възникне опасност от разпокъсване на интернет, а световната мрежа е полезна именно защото е универсална и действа на основата на световно признати стандарти.

Целта на други части от предложението е да се предоставят широки права на страните по “въпросите на управлението на интернет”. Анализатори твърдят, че езикът очевидно узаконява и потвърждава контрола върху съдържанието и достъпа, който много страни вече прилагат, като ги включва в международен договор.

Клаузите за интернет са зле обмислено отклонение от това, което би трябвало да е основната причина за конференцията - намирането на начини за разширяване на достъпа до комуникационни технологии, включително намаляване на международните такси за роуминг и понижаване на цените на безжичните и широколентови услуги, като се насърчи конкуренцията.

Организаторите на конференцията, която приключва утре следобед, вече заявиха, че няма да се поставят на гласуване никакви предложения нито окончателен договор. Въпреки това те твърдят, че ще се постигне единодушно споразумение. Представляващият Вашингтон пратеник Тери Крамър даде ясно да се разбере, че САЩ няма да приемат никакви текстове за контрол на интернет, които според него нямат място в договор, чийто замисъл е да се съсредоточи върху телекомуникациите. Подлагането на интернет на още припокриващи се и ненужни регулации единствено ще отслаби световната мрежа.

БТА

Публикувана на 12/14/12 22:10 http://e-vestnik.bg/16388/globalnata-internet-diplomatsiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване