12/14/12 09:47
(http://www.klassa.bg/)

Чудното изцеление на Емма, обречена на смърт

Миналата пролет Емма Уитхед, едва навършила 6 години, бе на прага на смъртта. Левкемията я бе повалила за втори път след тежка химиотерапия. Лекарите не предлагаха никакво алтернативно лечение. Отчаяните родители заведоха Емма в детската болница във Филаделфия , където им бе предложено да изпробват уникално лечение. Експериментът бе проведен три пъти с възрастни пациенти и нито веднъж с деца. Емма се оказа опитното зайче. Инактивирани вирусни клетки бяха вкарани в организма на Емма с цел да атакуват раковите. В резултат на тази акция имунната система се репрограмира и пациентът може да бъде спасен. Или пък да стане жертва на ударното лечение. За щастие с Емма лечението имаше хепи енд. Седем месеца след процедурата момиченцето е здраво.
За да осъществят терапията, лекарите вадят от пациента милиони клетки Т – вид бели кръвни телца, и им присаждат гени, годни да убият раковите клетки. Методът е разработен в Университета в Пенсилвания, прилага се и на други места. Трима възрастни пациенти получиха трайна ремисия, след като бяха подложени на терапията. Двама от тях вече две години са в добро здраве. Трябва да минат още три – периодът, за който се смята, че окончателно е преодоляна левкемията е пет години – за да кажем, че са напълно здрави. Лекарите имат надежда, че методът ще се усъвършенства и ще може да се прилага масово. Кои са обаче неговите негативи? При вкарването на клетките в кръвта пациентът се разболява от треска, която може да го убие. Започва тресене с висока температура. Лекарите го наричат shake and bake на английски. Могат да пострадат белите дробове или пък кръвното налягане да спадне застрашително. Медиците се опитват да преодолеят тези опасности-
Емма обаче преживя треската. В продължение на 11 часа беше почти в несвяст. Лекарите бързо откриха на какво се дължи влошаването - Интерлевкин-6 се беше увеличил до застрашителни размери. ( Това е основен цитокин, който действа като биохимичен посредник между клетките, които имат функция в поддържането на доброто здраве и регулирането на хроничните остри възпаления в цялото тяло. Свръхпроизводството на интерлевкин-6 и интерлевкин-6 рецептора (IL-6R) обаче не само води до възпаление и увреждания на ставите, но и до анемия и умора) Тогава лекарят Стивън Гръб се разпореди да дадат на Емма медикамент, използван от дъщерята на Карл Джун, ръководителя на експеримента. С този препарат Джун лекува ревматоидния артрит на дъщеря си. Препаратът подейства много добре и на Емма. Близо седмица момичето бе като упоено, после се съвзе, проговори и стана на крака. На 2 май персоналът на детската клиника изпя „Хепи бърдей” за излекуваната пациентка.




ОТ – СИМВОЛ НА ВЕЧНАТА БОРБА ЗА ЩАСТИЕ И ЖЕЛАНИЕ ДА ЗАКРИЛЯШ СЛАБИТЕ


Литературата отразява действителността, но много често нейните герои стават част от живота на хората, заживяват вечен живот. Стават образи – символи. Такъв е и Дон Кихот – знаменитият идамо, превърнал се в символ на вечния стремеж на мъдрите да направят живота по – справедлив, по – достоен.
„Животът без надежди и илюзии е лишен от смисъл”. Колко истина се крие в тези думи на Дон Кихот. Колко много са търсачите на щастие днес? Безброй са хората, посветили живота си на някаква идея. И тя става всичко за тях, става единствен смисъл на битието им, изпълва със съдържание дните и нощите им, подхранва с живителни импулси тяхното съществуване. Борбата с вятърни мелници ги преследва и днес.
Мечтата на Дон Кихот за справедливост и щастие днес е мечта на всички хора. Ето – забързаните хора от моето ежедневие ги води една надежда, един вечен стремеж – денят им да бъде по – светъл и по – лъчезарен, по – добър и по – красив. Тази надежда окриля делата им, влива сили в гърдите им. Вяра в успеха, възторг при мисълта, че ще осъществи своя идеал – тези чувства са ни оставени като ценно наследство от незабравимия герой на Сервантес. И както той в онова далечно време двеста години след гибелта на рицарството като странстващ рицар дири приключения по испанската земя , изпълнен с радост, надежди и възторг, осъществявайки един след друг своите подвизи, така и днес безброй хора са понесени в огнен устрем към един нов свят.
Днес Дон Кихот е нужен със своята мъдрост. Да ни научи как да търсим доброто там, където има само престъпление, порок и корист. Как да намерим радост в безрадостния, труден и жесток понякога живот. Да ни даде зрънце от своята вътрешна духовна сила, от своята морална простота и чистота. От него можем да отпием глътка живителен сок благородство, безгранична обич към всичко човешко.
„Разумът е даден на човека, за да разбере, че неможе да се живее само с разум” е казал Ерих Мария Ремарк, защото чувствата себепознанието са истинска мъдрост, която в очите на обществото често изглежда като лудост. Борбата с вятърно мелници е израз на човечност и сила, способни да вършат чудеса. „Пътят на добродетелта... струва само по себе си много повече от кръвта”. Човек е създаден да живее,а не да съществува. Велика мощ на Дон Кихот идва от вярата, от идеалите му. Той е пример как да се изживее светът по най – добрия възможен начин, а именно чрез желаниято да се твори добро, да се следват идеалите на дело.
За да постигне лично щастие, човек се нуждае от свобода, която е „най – висшето благо” Трябва да приемем човечността, честността и предаността за наша същност. Сърцето ни да е изпълнено с отзивчивост, милосърдие и езкористност. За да разберем, че бездейният, безцелен живот е безполезен, никому ненужен, че човек трябва да бъде мечтател и борец за щастието на хората.
И повярвали в неговата правда, понесени от вихъра на неговат вяра в тържеството на доброто и справедливостта, ще вървим напред с думи, озарени от надеждата в утрешния ден.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване