12/15/12 10:02
(http://www.klassa.bg/)

Джeки Чан го играе на комунист

Джeки Чан бе засипан от критики в родния си Хонконг заради свое изявление с аромат на тоталитаризъм.

В интервю за китайско списание майсторът на бойните изкуства изрази мнение, че протестите в Хонконг трябва да бъдат ограничавани. "Това е Хонконг, това не е Южна Корея". Коментарът силно изненада сънародниците на Чан, който от всеобщ любимец и местна гордост за нула време се превърна в най-омразния тип.

"Казаното от него е просто ужасно. Ние в Хонконг винаги сме се гордели с демократичното ни общество. А и г-н Чан не трябва да забравя, че никога нямаше да бъде това, което е, ако не се бе родил и развил като актьор именно в свободен Хонконг. Богатството и славата си той спечели именно като гражданин на Хонконг", отбелязва парламентаристът Сид Хо.

До 1997 г. Хонконг бе британска колония съгласно 100-годишен договор за наем, след което бе върнат на Китай. Според споразумението с Лондон обаче, Пекин няма право до 2030 г. да налага в Хонконг различно от настоящото държавно устройство, като същото се отнася и за бившата португалска колония Макао.

Джeки Чан не за пръв път прави подобни изказвания с привкус на тоталитаризъм. През 2009 г. на среща в Пекин с висши китайски партийни функционери и крупни бизнесмени актьорът заяви, че "китайският народ трябва да бъде контролиран" и властите "трябва да внимават с разрешаването на някои свободи".
 


























БГНЕС

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване