12/15/12 22:01
(http://e-vestnik.bg/)

“Старата гвардия” на Япония се готви да спечели изборите

ДПА

Взривът в ядрената централа “Фукушима 1″. Снимка: от тв екрана

Главната опозиционна сила в Япония, Либерално-демократическата партия (ЛДП), се радва на нараснала популярност в навечерието на парламентарните избори в неделя, на фона на териториалния спор с Китай, сочат медийни проучвания.

Според изследване на общественото мнение, проведено от информационната агенция Киодо, ЛДП се очаква да спечели близо 300 от общо 480 места в разполагащата с повече власт долна камара на парламента.

Лидерът на ЛДП Шиндзо Абе се зарече да изправи на крака така наречената от него “малодушна” дипломация на страната, на фона на влошените взаимоотношения с Китай относно групата необитаеми острови, които Токио си оспорва както с Пекин, така и с Тайпе. Възраждането на ЛДП е резултат от разочарованието, което избирателите изпитаха от управлението на Японската демократическа партия (ЯДП) след трите й години на власт.

Мнозина японци имаха големи очаквания за ЯДП, когато партията спечели категорична победа на изборите за долната камара през август 2009 г., слагайки край на повече от половинвековното почти непрекъснато управление на ЛДП. Тогава ЯДП се зарече да стимулира потребителските разходи, като предложи данъчни облекчения за семейства с деца, поевтиняване на бензина и премахването на тол-таксите.

Но избиратели казват, че сега виждат една различна ЯДП, а нейните лидери са обвинявани от критици, че са също толкова не в час с ежедневните тревоги на хората, като несигурната заетост например, колкото и техните предшественици.

Правителството на министър-председателя Йошихико Нода успя с помощта на ЛДП да прокара увеличение на данъка върху продажбите, въпреки съпротивата на народа, който не беше забравил предизборното му обещание от 2009 г. да не го прави.

Нода бе критикуван и за политиката в подкрепа на бизнеса, включително за желанието му да се присъедини към подкрепяната от САЩ зона за свободна търговия, известна като Транстихоокеанско партньорство, рестартирането на ядрените реактори и дори техния експорт, въпреки най-страшната ядрена катастрофа в историята на Япония през март 2011 година.

“Хората се чувстват предаден от ЯДП, сякаш са били примамени в брак с фалшиви обещания”, казва базираният в Токио политически анализатор Минору Морита. Около 80 закондатели от ЯДП, включително Ичиро Одзава, който е в основата на победата от 2009 г., напуснаха партията в знак на протест срещу увеличаването на данъка, преговорите по търговската сделка и рестартирането на реакторите.

19-членният кабинет на Нода бе подложен на критики и заради назначаването на само една жена министър и за утвърждаването на традицията на ЛДП на често сменящите се премиери и министерски портфейли.

Нода е третият министър-председател, откакто ЯДП пое властта през септември 2009 г. месец след изборите, докато министерските портфейли на правосъдието и по въпросите на местното население смениха притежателите си по девет пъти всеки, което бе прието за знак на нерешителност спрямо някои от най-наложителните проблеми в Япония.

Ако ЛДП си възвърне властта, Абе ще стане седмият премиер за последните шест години. Той внезапно се оттегли от властта по здравословни причини през септември 2007 г. , след само една година управление.

Но мнозина избиратели може би все още ще се поколебаят преди да подкрепят ЛДП, която продължава да бъде виждана като “старата гвардия”, смята Морита. “Онези, които са участвали в анти-ядрени протести няма да подкрепят ЛДП”, казва той. По време на дългия мандат на партията бяха построени всички 54 ядрени реактора в сеизмично неустойчивата страна.

По-вероятно е опонентите на ядрената енергия да гласуват за новосформираната Партия на утрешния ден, Социалдемократическата партия или Комунистическата партия, смятат анализатори. Която и партия да спечели обаче, ще бъде изправена пред една нелека задача, веднъж влезе ли в парламента.

Страната трябва да съживи икономиката си, докато се справя с ниска заетост, застаряващо население и спад в раждаемостта, проблеми със социалната сигурност и териториални кавги със ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване