12/16/12 14:03
(http://www.klassa.bg/)

Moody`s потвърди максималния рейтинг на Швеция

Международната рейтингова агенция Moody`s потвърди дългосрочния рейтинг на Швеция на максималното ниво „ААА“ със „стабилна“ перспектива, се посочва в нейно съобщение, цитирано от международни агенции. Краткосрочният рейтинг на скандинавската държава е потвърден на ниво „Р-1“. Агенцията обосновава потвърждаването на рейтингите с очакванията, че шведските власти ще продължат да провеждат консервативна политика по отношение на управлението на публичните финанси. А според прогнозите на анализаторите от кредитната агенция, икономическият ръст на страната догодина ще бъде по-висок от този в държави със същия рейтинг.

През октомври Standard & Poor's също потвърди дългосрочния рейтинг на Швеция на максималното ниво „ААА“, а краткосрочния – на ниво „А-1“, със „стабилна“ перспектива. Тогава експертите на агенцията отбелязаха, че Швеция разполага с „процъфтяваща, конкурентоспособна и устойчива икономика, висококвалифицирана работна сила, както и с предсказуеми и прозрачни държавни институции“. Сред основните рискове се отбелязваха ръстът на външната задлъжнялост на банковия сектор, както и относително високият дълг на домакинствата. През 2012 г. шведският държавен дълг ще възлиза на 8% от брутния вътрешен продукт на страната – един от най-ниските показатели сред държавите с максимален кредитен рейтинг. Докато за максимално допустим дълг в ЕС се счита 60% от БВП, а за България той сега е около 17%-18%.

Същевременно Fitch запази първокласния кредитен рейтинг на Франция. Така тя се оказва единствената от трите водещи кредитни агенции, която все още смята, че страната заслужава „ААА“ рейтинг, съобщава BBC. Ще припомним, че Moody's понижи рейтинга на Франция през ноември, докато Standard & Poor's направи това още през януари 2012 г. Въпреки че оценката за страната остава непроменена, Fitch запазва „негативната“ перспектива пред френския рейтинг, което означава, че агенцията може да промени позицията си в близко бъдеще.

От друга страна, Франция се определя като „бомба с часовников механизъм в сърцето на Европа“ в материал на Economist. Изданието изтъква, че икономиката на страната не е конкурентоспособна и е твърде зависима от разходите на правителството.

Единствените водещи световни икономики, които все още имат първокласен дългосрочен рейтинг от всичките три водещи агенции, са Великобритания, Германия и Канада. Преди дни обаче Standard & Poor's, последна от трите основни рейтингови агенции, понижи до „негативна“ перспективата пред кредитния рейтинг на Великобритания.
 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване