12/17/12 14:18
(http://www.klassa.bg/)

Брокери: Броят на автозастраховките намалява

Броят на автозастраховките намалява, коментираха застрахователни брокери. Дори при задължителната "Гражданска отговорност" се отчита спад на полиците от 15% през декември, в сравнение със същия период на миналата година. Това съобщи Кольо Делев, шеф на най-големия застрахователен брокер у нас, цитиран от profit.bg.


По принцип декември е традиционно най-силният месец за автозастраховките. „Предишни години напливът беше така голям, че хората се редяха на опашки за застраховка. Този декември обаче желаещите да сключват полици са малко“, разказват и представители на втория по големина застрахователен брокер у нас.



Спад се отчита същевременно и при животозастраховането, и при имущественото застраховане през тази година в сравнение с предишната. Дори след земетресенията в началото на лятото броят на полиците "Имущество" не се е увеличил.



Заради спада на пазара на застраховки вече единадесет компании са свалили цените на "Гражданска отговорност", съобщи Кольо Делев. Очаква се че и останалите компании скоро да намалят цените. Ако пазарът продължава да се развива по този начин, ще се стигне до момент, в който коректните шофьори ще трябва да плащат скъпо заради некоректните, коментира Делев. Причината е, че щетите, нанесени от водачи без застраховка, се покриват от т.нар. Гаранционния фонд, в който постъпват отчисления от всяка автозастраховка. Евентуалното му „източване“ по този начин и липсата на достатъчно приходи в него ще наложи увеличение на цените на полиците, за да може да се компенсира разликата. За да не се стига до това, КАТ трябва да започне масирани проверки за застраховки "Гражданска отговорност", смята Делев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване