12/17/12 14:34
(http://www.klassa.bg/)

Бундесбанк с резерви към банковия надзор в Европа


Германската централна банка Бундесбанк охлади оптимизма за прилагането на банковия надзор в еврозоната, който предвижда Европейската централна банка (ЕЦБ) да надзирава банките във валутния съюз. Според становището на Бундесбанк, пише списание "Шпигел", банката повдигна опасения за споразумението според което поне 150 големи банки ще бъдат следени директно, а при по-малките интервенциите ще следват при първите признаци за проблем.

Според Бундсбанк сегашното споразумение е лишено от солидна дългосрочна правна основа, защото планираната комисия за посредничество между банковия надзорник и управителния съвет на ЕЦБ може да бъде атакувана в съда на ЕС. Комисията беше компромис, приет в последната минута, за да бъдат изпълнени исканията на Берлин, ЕЦБ да не бъде автоматично отговорна за проблемите, които не може да надзирава директно. Тя ще се намесва, когато управителният съвет на ЕЦБ, включващ само страни от еврозоната, и банковият надзорник, в който влизат и държави извън валутния съюз, имат различни виждания за конкретна банка (например дали трябва да увеличи капиталовите си резерви).

Управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман също изрази скептицизъм дали ЕЦБ е правилната институция да надзирава банките. "Не съм убеден, че съветът на ЕЦБ в най-добрият орган, когато стане въпрос да се затвори една банка или не", посочва той. Вайдман повтори мнението си, че основната задача на ЕЦБ е да следи за стабилността на общата валута, а дейностите по банковия надзор не са достатъчно разграничени, за да гарантират независимостта на институцията.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване