12/17/12 16:52
(http://www.hsnovini.com/)

Лимитирана серия вино по случай 12- годишнината от откриването на Александровската гробница

Красимир Пилев- директор ТИЦ- Хасково

На днешната дата преди 12 години бе направено едно от най- забележимите открития в българската археология- Александровската гробница. По този повод от Туристически информационен център- Хасково пуснаха колекционерско издание от 200 бутилки Тракийско вино- Мавруд „Александрово”.

Виното се предлага от днес и може да бъде намерено в офиса на Туристическия център и в Музеен център „Тракийско изкуство в Източните Родопи”. Всяка бутилка от лимитираната серия е на стойност 12 лева, отговаряща на годините от откриването на гробницата. Създателите на идеята за ограниченото издание  са решили всичко да бъде оригинално и затова виното е произведено по класическа технология от органично грозде от древния тракийски сорт Мавруд.

“Това е нещо скромно, което мисля, че е интересно за хората. Лично аз възприемам виното като изкуство. В крайна сметка виното е 200 номерирани бутилки, които са подходящи за всяка една колекция”, заяви директора на ТИЦ- Хасково Красимир Пилев.

Александровската гробница бе открита през 2000- ата година от покойният вече български археолог Георги Китов. 9 години по- късно близко до гробницата отвори врати и Музейния център „Тракийско изкуство в източните Родопи”.

Сред най-ярките експонати в музея безспорно са откритите в Сакар планина 98 златни апликации от 4500- 4000 г. пр. Хр., които заедно със златните накити от Варненския некропол и огърлицата от село Хотница са най- старото обработено злато в Света.

От 2011- та година Александровската гробница присъства в списъка на 100- те национални туристически обекта, а в момента тече процедура и по включването й в Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Хасково Новини

200 бутилки е лимитираната серия

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване