12/17/12 14:16
(http://www.klassa.bg/)

Меркел сравни ЕС с ГДР

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че европейците рискуват да загубят конкурентоспособността си на световния пазар.

Като предупреждение тя приведе пример с бившите социалистически страни, които преживяха срив заради неспособността си да издържат на глобалната конкуренция.

Меркел направи тези заключения в интервю за в. "Файненшъл таймс".

В ГДР и в цялата социалистическа система ние наблюдавахме как икономическата система, която не можеше да запази конкурентоспособността си, пречеше на хората и в крайна сметка това доведе до нестабилност, отбелязва Меркел.

Според германския канцлер за да запазят конкурентоспособността си, гражданите на страните от ЕС трябва да работят по-интензивно и да ограничат социалните разходи.

Безпокои ме факта, че много хора в Европа просто приемат за даденост, че наред със САЩ Европа е ориентир за целия свят, че тя по традиция е силна и че целият свят нас гледа, посочва Меркел пред британското бизнес издание.

Само, че вече се появиха нови модели - Китай, Индия, Япония, Бразилия и към тях се присъединяват и други страни, които постигат успехи в иновациите, допълни германският канцлер.

Ако днес Европа представлява едва 7% от световното население, около 25% от световния брутен вътрешен продукт (БВП) и трябва да финансира 50% от социалните разходи в света, очевидно ще трябва да работи много упорито, за да запази благоденствието си и начина си на живот, изтъква Меркел.

В петък в Брюксел европейските лидери отложиха някои решения за продължаване на интеграцията на Европейския съюз, като не успяха да продължат да постигат споразумения след решението им да деблокират помощта за Гърция и за банковия надзор в еврозоната.

Меркел не можа да наложи напълно вижданията си за превръщане в основен приоритет на възстановяването на конкрунтоспособността в еврозоната.

На Европа й предстои още един труден период и не бива да отслабва усилията си за реформи, каза тя в края на срещата на върха на ЕС в петък.
















 "Файненшъл таймс"


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване