12/17/12 16:41
(http://www.klassa.bg/)

На годишнина от Жасминената революция замеряха президента на Тунис с камъни

Президентът на Тунис Монсеф Марзуки бе замерян с камъни в понеделник по време на митинг, организиран по повод годишнина от Жасминената революция, предаде АФП. Инцидентът стана в град Сиди Бузид. Там на 17 декември 2010 г. се самозапали 26-годишният Мохамед Буазизи, след като отнеха нелицензираната му сергия за зеленчуци. Отчаяният му акт сложи началото на революцията, която свали президента Зил ел Абидин Бен Али. Със събитията в Тунис започна „Арабската пролет“.
В понеделник Марзуки (на снимката) излезе да говори пред около 5000 души, като обеща да облекчи икономическата криза в града. Преди да даде думата на председателя на парламента Мустафа бен Джафар, срещу двамата започнаха да хвърлят камъни. Охраната бързо евакуира президента и шефа на парламента. Събралите се хора издигаха лозунги за оставка на сегашните управляващи.
Марзуки бе един от видните лидери на опозицията срещу Бен Али, който избяга със съпругата си в Саудитска Арабия. Той бе избран от Националното учредително събрание – временен орган, който трябва да изготви проекта за нова конституция и да организира избори за държавен глава и парламент.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване