12/17/12 09:36
(http://www.klassa.bg/)

„Российская газета”: Русия ще защити газопроводите си от третия енергиен пакет на ЕС

Русия ще предприеме още един опит да получи специален статут за своите газопроводи и да ги защити от приетия в Европейския съюз трети енергиен пакет. Новият вариант на споразумението за трансграничните проекти ще бъде предаден в Еврокомисията в петък, 21 декември, по време на срещата „Енергиен диалог: Русия-ЕС” в Брюксел. Това съобщи пред журналисти руският министър на енергетиката Александър Новак, пише „Российская газета”.
По неговите думи в документа става дума само за два от големите инфраструктурни проекти. Това са „Северен поток” и строящият се „Южен поток”. „Подписването на споразумението за трансграничните газопроводи би помогнало за разрешаването на разногласията между Русия и ЕС, в частност около прилагането на третия енергиен пакет”, подчерта министърът.
Коментирайки ситуацията с „Южен поток”, Новак съобщи, че участъците от тръбопровода в България и Унгария вече са получили статут на национални проекти. В Сърбия такъв законопроект е внесен за разглеждане. „Очакваме всички страни, участващи в строителството на „Южен поток”, да приемат съответните решения. Това ще стане основа за това, този проект да получи статут на трансграничен”, допълни руският енергиен министър.





















„Российская газета”


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване