12/17/12 19:26
(http://www.klassa.bg/)

Румен Драганов: Пълната забрана за тютюнопушене на обществени места не е довела до спад на туристите

Пълната забрана за тютюнопушене на обществени места не е довела до спад на туристите в българските курорти, като дори се очаква около 3-5% ръст в зимния туризъм през тази зима. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Румен Драганов, изпълнителен директор на Института за оценки и анализи в туризма. В голяма част от заведенията и хотелите в зимните курорти пушенето на закрити места не е разрешено още преди влизането в сила на закона, отбеляза Драганов. Всички сдружения в бранша са на мнение, че българският туризъм се развива успешно и разполага с добри кадри в ресторантьорството, хотелиерството и туроператорските фирми. В сферата на туризма има регистрирани 176 неправителствени организации, които защитават интересите на бранша, и само една от тях посочва, че има проблем с въвеждането на забраната за тютюнопушене, отбеляза Драганов. Той даде за пример Националния борд по туризъм, който декларира, че за страната ни има закупени над 145 000 куверта, при условията, че няма да се пуши и клиентите са го приели. 4,2 млн. са заявените посещения на чужденци в България за 2013 година, като по-голямата част от тях са подписали договори, че няма да се пуши и всякаква промяна на Закона за здравето би дала възможност на туристи да откажат пътуване или да направят рекламации, коментира Румен Драганов и добави, че ако това се случи българската туристическа индустрия ще претърпи значителни щети.
Големите хотели и ресторанти разчитат на добрия мениджмънт, вкусната храна и приятната обстановка, като забраната за тютюнопушене не се отразява на оборотите им. В по-малките населени места има заведения, които не предлагат качеството в големите заведения и са по-скоро за кафе и срещи, и именно тези заведения имат по-ниски приходи след влизане на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места. Ресторантьорите и хотелиерите се изправят срещу проблеми като увеличаване на цените на горивата, поскъпване на хранителните продукти, както и с намалената платежоспособност на големи групи от хора. Проблем, свързан с тютюнопушенето не е отчетен, обясни председателят на института. Когато спазва пълната забрана за тютюнопушене туристическият бранш показва, че може да работи не само в условия на криза, но и в условия на европейско и световно законодателство, което защитава интереса на туристите и здравето им, каза още Румен Драганов.
Ванина НЕДКОВА


Информационна агенция "Фокус"
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване