12/17/12 12:44
(http://www.klassa.bg/)

С кого е споделял Александър Литвиненко мръсните тайни на Путин?

Бившият офицер от КГБ Александър Литвиненко е бил платен агент на МИ-6, а по молба на британското външно разузнаване “тясно е сътрудничил” и с разузнаването на Испания. Новината бе съобщена от представители на вдовицата на Литвиненко - Марина, на предварителното изслушване по делото за смъртта му в Лондон, посочва на сайта си Би Би Си.

Литвиненко почина от отравяне в Лондон през 2006 г. “Индипендънт” нарича случая “необикновено, необяснимо убийство” и смята, че за изясняване на мотивите ще са полезни контакти с испанската прокуратура. Според журналист на вестника Литвиненко заявил пред испанския съдия Хосе Гринда Гонсалес, че организираната престъпност в Русия била под контрола на руските тайни служби - Федералната служба за сигурност и Службата за външно разузнаване. Гонсалес дълго време разследваше дейността на руската организирана престъпност в Испания; мисията му помогна да бъдат арестувани над 60 души.

В американска дипломатическа телеграма от Мадрид, публикувана през 2010 г. от сайта Уикилийкс, се споменава за “въпрос без отговор” - дали е възможно Владимир Путин да е поддържал връзки с мафията и да е контролирал дейността на организираната престъпност. Редица телеграми сочат, че властите в САЩ са били сигурни, че Путин най-вероятно е знаел за операцията с цел премахване на Литвиненко през 2006 г. Кремъл отрича руските власти да са замесени в убийството.

Във връзка с нови факти около смъртта на Литвиненко, изнесени на предварителното изслушване, “Индипендънт” пише, че “руската мафия не се измъчва от угризения на съвестта, щом стане дума да премахне свои врагове, за да запази доходите си, и тя (мафията) има връзки с държавната сигурност”. В този подход според изданието няма нищо необичайно - навремето ЦРУ е използвало американски мафиоти в несполучливите си опити да убие кубинския лидер Фидел Кастро.

“Съобщавайки на испанците потенциално опасни тайни, Литвиненко може би е станал мишена за криминални босове и те да са използвали правителствени агенти, за да го накарат да млъкне”, предполага “Индипендънт”.

Независимо от новите разкрития не бива да се допусне по-нататъшно влошаване на отношенията между Великобритания и Русия - а това се очертава като съвсем реално развитие, пише “Таймс”.

Криминалната дейност на руската мафия е главоболие за тайните служби из цяла Европа, но Великобритания изпъква и в този списък. В Лондон живеят около 100 000 души с руски произход, ред богати руснаци смятат вече британската столица за свой дом.

Затова според “Таймс” нито кралството, нито Русия не могат да си позволят дипломатическа конфронтация във връзка с делото Литвиненко. Тя би станала спънка за сътрудничеството в сфери, важни и за двете страни - борбата срещу прането на пари, наркотърговията, престъпленията в Интернет и ислямския тероризъм.

Испанското разузнаване пази мълчание за сътрудничеството си с Литвиненко, пише “Комсомолская правда”. По данни на испанския вестник “Паис”, източници от испанското разузнаване отказали да потвърдят или опровергаят сензационното изявление на адвокатите на Марина Литвиненко, че съпругът й е работил за испанския Национален разузнавателен център чак до смъртта си. Испанските медии пък поотупаха праха от старите страшни приказки за “мафията от Кремъл”, се казва в материала.

За самите испанци бе голяма изненада, че британското външно разузнаване уж било възложило на платения си агент Литвиненко да събира информация за връзки между руската организирана престъпност в Испания и държавното ръководство на Русия. Неназовани източници на “Паис” в испанското разузнаване заявяват, че “законът забранява да се разкриват имената на конкретни лица, дори мъртви, които са били или не са били информатори на Националния разузнавателен център”.

Знае се обаче, че половин година преди да бъде отровен, Литвиненко е имал срещи с испански полицаи, за да им разкаже за “отношенията между някои руски бизнесмени, които представлявали “руската мафия”, с високопоставени чиновници от Кремъл”.

Мадридските журналисти припомнят според “Московский комсомолец”, че още през 2008 г. Хосе Гринда Гонсалес е представил на закрита среща между експерти от Испания и САЩ “задълбочени и важни изводи”, според които “руската мафия е в Кремъл”. Освен това той смята, че “Испания е изпълнителната ръка на САЩ в борбата срещу руската мафия”, а “Беларус и Русия са изцяло мафиотски държави”.

Основното съдебно изслушване по повод смъртта на Александър Литвиненко в Лондон ще започне в британската столица най-рано през май 2013 г., цитира руският вестник “Комерсант” съобщение на председателя на дознанието - коронера сър Робърт Оуън.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване