12/17/12 05:06
(http://www.klassa.bg/)

Социолози: Сложна ситуация в следващия парламент

Възможно е в следващия парламент да се стигне до патова ситуация, предвиждат социолози.

Ако ГЕРБ запази сегашните си позиции, следващото Народно събрание може да остане без хомогенно мнозинство.

Очаква ни изключително сложен парламент, който не може да излъчи правителство, каза социологът Андрей Райчев по време на дискусия с политолози, социолози и сътрудниците на Института "Иван Хаджийски" по повод изтичащата 2012 г.

По думите му българите не са решили "кого да махнат и кого да сложат".

"Тези избори ще завършат, ако не се случи нищо особено, 95-85-35-25. Като съзнателно не казвам кой е 95, кой 85 - това няма значение - каза той. - При такава аритметика не може да се сформира мнозинство".

По изчисленията на социолозите поне две малки партии, извън основните, трябва да вкарат по 10 депутати, за да стане възможно мнозинство с участието на ГЕРБ.

Към следващото НС са се отправили четири стерилни един към друг субекта - г-жа Кунев заявява, че не иска никого от останалите - като че ли никой не иска г-н Доган, червените не искат г-н Борисов, г-н Борисов не иска червените, каза политологът Първан Симеонов.

Според колегата му проф. Петър-Емил Митев ГЕРБ губи усещането си за кауза, докато БСП намира своята. СДС направи отпит да възстанови своята кауза, неуспешно, а ДСБ се отклоняват от либералната кауза в полза на етническа, каза още професорът.

Райчев направи и разбор на значението на 2012 г. в личен план за някои знакови фигури от българската политика. Според него Ахмед Доган не е позволил да се накърни положението му сред българските турци.

Не е ясно дали Иван Костов напуска политиката, тъй като той може би може, след тази криза в СДС, като един от лидерите на "Синята коалиция" да продължи своето присъствие. "Това би било една блестяща проява на един ветеран в българския политически футбол", коментира Райчев.


















БГНЕС


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване