12/17/12 16:16
(http://www.klassa.bg/)

Със закон Опростяват кандидатстването по европроекти до 100 хил. лева

Опростено кандидатстване и изпълнение на малки проекти до 100 000 лв. предвижда новият Закон за управление на средствата от ЕС, чийто проект бе представен в понеделник от министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев пред обществени и браншови организации, представители на бизнеса и медии.
Целите, които си поставя законопроектът, са да се обхванат всички фондове по общата стратегическа рамка, да се осигури стабилност и предсказуемост, да се унифицират правилата за кандидатстване по различните програми, да се опростят и оптимизират правилата, посочи Дончев.
При проект за закупуване на производствена машина например не е необходимо да се прилагат всички детайлни процедури, както при един голям проект, даде пример министърът.
С проектозакона се предлага за проекти на стойност до 100 хил. лв. да не се извършва техническа оценка, а оценителният процес да е в рамките на един месец.
Контролът пък ще бъде пропорционален на големината на проектите - на проекти до 100 000 лв. ще се извършва не повече от една одитна проверка в рамките на година, предвиждат от министерството по усвояване на еврофондовете.
Законът предвижда и въвеждането на опростен формуляр за кандидатстване, който ще включва всички основни административни категории, а всеки управляващ орган ще може да добавя графи с допълнителни изисквания в зависимост от съответната оперативна програма.
Проектозаконът предвижда нова процедура по  разглеждане на жалбите - първият етап от която ще е отнасянето на жалбата до ресорния министър. След като той се произнесе, бенефициентът може да повдигне жалба директно пред ВАС. Така ще има много по-голяма прозрачност и кратки срокове при обжалването, смята Дончев.
Други новости в закона са извеждането на органите по управление на оперативните програми извън администрацията на отделните министерства, въвеждане на опростен избор на изпълнител - избор чрез публична покана до най-малко трима изпълнители при възлагане на дейности над определени прагове, изграждане на звено за провеждане на специализирани обучения за бенефициентите и служителите, работещи в държавната администрация по еврофондовете.
Голямото предизвикателство пред нас е какво и кога ще се случи с новите регламенти на европейско ниво, защото законът е пряко свързан с тях, посочи Дончев. Ето защо приемането на закона ще трябва да изчака приемането първо на европейските регламенти по управление на средствата от фондовете.
Представители на обществени и браншови организации подкрепиха предлаганите промени за опростяване на процедурите по кандидатстване. Предстои публично обсъждане на законопроекта в началото на следващата година.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване