12/17/12 20:47
(http://www.klassa.bg/)

Талантите от „Кинетик студио“ имат шанс да представят България на TOKIO DESIGNERS WEEK 2013

Стела Стойнова, Ангел Петков, Васил Василев и Любомир Грозданов са хората, които стоят зад креативната група КИНЕТИК, съобщава "Грама". Тя е специализирана в проектирането и създаването на кинетични скулптури с неограничени възможности. Екипът се занимава с кинетични обекти в сферата на визуалните изкуства, като основната му цел е да развие и популяризира този тип изкуство в България, като амбицията им е обусловена от стремежа да постигнат признание както у нас, така и на световно равнище. Интересът им към кинетичната скулптура е провокиран от възможностите, които тя предоставя за достигане до зрителя.

Желанието им е да пробудят повече сетива за възприятие и да осъществят взаимодействие между трите компонента на изкуството: автор – творба – зрител.Кинетичните скулптури се проектират и разработват така, че да отговорят на индивидуалните търсения и постигането на позитивен и различен ефект.

Идейните им начинания са обвързани с изработката на движещи се обекти, които да се използват като силно ефективни и въздействащи елементи в различни рекламни кампании. Талантите създават изцяло механични или интерактивни обекти служещи за осветителни тела, табели, закачалки, манекени за витрини и много други. Всички те имат силна естетическа функция във всеки ин и екс-териор. През трите години – 2010, 2011 и 2012 екипът на КИНЕТИК постига впечатляващи резултати, разгръща потенциал и доказва, че всяка креативна група, създадена с любов и приятелска атмосфера, носи радост и удовлетворение както на участниците в нея, така и на нейните спонсори.

Като потвърждение на това са редица участия във фестивали и изложби като: „Малък сезон Сфумато”, „The bridge fest”, „DA fest”, „Фестивал по роботика и интерактивни обекти”, европейска инициатива „Младежта в движение”, „Биенале на Българския дизайн”, самостоятелна изложба в галерия „Индустриална 11”, „Kinetica art fair 2012” – Лондон, представянето на две авторски творби в „MAD museum” – Стратфорд, а също и забележителния приз в последния разработен проект – рекламната кампания на Heineken „The Date”.

Изброените по-горе участия и постигнати призове, както и ентусиазмът на основателите и техните спонсори, спомагат малката им, но сплотена организация да се нарежда винаги на ключови позиции в атрактивни рекламни кампании в различни сфери на развлекателния бизнес и изкуството. През изминалите три години Стела, Ангел, Васил и Любо успяват да подсигурят всичко необходимо на клуба с лични средства, провеждат индивидуален обучителен трейнинг, закупуват необходимата екипировка и привличат един по един привърженици на творческата си кауза, с цел постепенно повишаване на нивото и същевременно съзадаване на атмосфера на приятелство и климат, достойни за професионален тим.

Разбирайки важността и огромното значение на спонсорството и финансирането на креативните си проекти, КИНЕТИК успява да изгради стабилни и надеждни партньорски взаимоотношения, както с именити компании като Robotev, Alumina Elit, Good Music Society, Exit, Puket Event Studio, NEXT DC, така и с индивидуални представители на артистичната среда, изкуството и различните сфери на бизнеса.

Екипът на КИНЕТИК следва пътят на увеличаването на бюджета, с привличането на повече спонсори, което би осигурило неговото професионално бъдеще и развитие. Изгражда се стройно ниво на съвместно сътрудничество и съуправление с цел постоянно повишаване на резултатите и нивото. Четиримата представители на КИНЕТИК работят във всички посоки еднакво усърдно. Успоредно с избора на името на своята организация, те започват и работа по изграждане на интернет сайт, ателие и подготовка на групата за различни участия. Разработени са различни форми за привличане на спонсори, като идеята е максимална популяризация, ефективност на рекламния продукт, както и висок рейтинг на отразяване на марките на спонсорите.

„Ние от Кинетик направихме крачка напред като разчупихме общоприетите граници и стереотипи. В днешния технологичен свят все по-рядко обръщаме внимание на изкуството, което стана банално и изтъркано. Нашите идеи откриват нови хоризонти. Идеите и възможностите, които предлагаме ще възвърнат интереса към културата и изкуството, едни неделими части от нашето общество.

Човешките сетива са от огромно значение за контакта ни с околната среда. Те определят нашите възприятия, чрез тях интерпретираме информацията от околната среда. В изкуството този процес е едностранен. Ние може да гледаме или да докоснем творбата но това няма да я промени с нищо. Кинетичните скулптори засягат пряко сетивата на зрителя. Това прави връзката между изкуството и човека по-близка от всякога. Кинетичните скулптори комуникират с нас. Те реагират на различните движения и условия създавани около тях.

Откажете се от всички очаквания за кинетичното изкуство

Няма по-голяма пречка пред трайното усещане за красиво в изкуството от очакванията. Откажете се от тях незабавно и повече нямайте очаквания за него.Светът е достатъчно динамичен, за да се наблюдава изкуството – просто сме част от него и то от нас. Езикът му става все по сложен, за да се кажат все по прости неща. Технологията отдавна е част от него, а не средство за запечатването му във времето. Забравете как според вас „трябва” да стоят нещата. Няма такова нещо като „трябва”, всичко е в непрекъснато движение, дори и представата за изкуство. „Трябва” е човешка измислица, както и изкуството, а след като то се движи, “трябва“ няма как да пуска вековни корени.

С други думи, тук се случва нещо повече, отколкото се вижда на пръв поглед. Има повече от една гледна точка и възприятие. Целта е една, но процесът е многостранен. Непрекъснато съзнавайте това и ще откриете, че ако се придържате към очакванията си само ще спънете идеалния план и разиграването му на сцената на възприятията. Очакванията за кинетичните обекти в сферата на интерактивното изкуство са само представата ви за нещо и тази представа не може и не взема под внимание сложното преплитане на въздействие и възприятие у всички нас, последователно и едновременно, в колективното и съавторско преживяване.

Твърдя, че очакванията поставят граница на начина, по който човек определя различното, и тази граница ви пречи самите вие да създавате различното и иновативното.
Copyright © CROSS Agency Ltd.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване