12/18/12 10:52
(http://www.klassa.bg/)

12+12 – мост между Казахстан и България

Гост у нас е известният казахски поет Гадилбек Шалахметов, академик на Националната академия на Казахстан. Бил е ръководител на републиканската телевизия и радио, прессекретар на Президента на Казахстан, депутат в парламента, университетски преподавател. Но въпреки дългото пътуване на Шалахметов в медийно-политическия небосклон като ръководител той си е винаги любим на младежта поет, поет с мислещо сърце. Така е защото, докато политиците и философите размишляват с ума си, поетите – със сърцето си.
Казахският поет, който е и известен интелектуалец, е в България във връзка с премиерата на книгата „12+12”, чийто автори са двама поети – Иван Гранитски и Гадилбек Шалахметов. Книгата е билингва – стиховете са на български и на руски език. Преводите са на Надя Попова и Татяна Флоровска. Изданието е на „Захарий Стоянов”. То ще бъде представено във Варна на 19 декември (сряда) и в София – на 20 декември(четвъртък) от 18 ч. в зала 2 на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.
„Двамина поети, Иван Гранитски и Гадилбек Шалахметов, българин и казахстанец, - ни подават в разтворените си шепи пълни със слънце песни – гроздови зърна. Те са застанали в двата края на мост, който свързва далечните степи на Средна Азия с Балкана. И трябва да помним, че това грозде е родено от хилядолетна лоза, от хилядолетна цивилизация, от чиито корени се преплитат съдбите на българския и на казахския народ.” - пише в послеслова на книгата акад. Антон Дончев. А Георгий Пряхин, директор на издателство „Художествена литература”, академик на Академията за руска словесност, добавя към образа на Шалахметов: „Казахите са пътешестващ народ. И в пространството, и във времето. Моят приятел и в този смисъл не само че не прави изключение, а направо е нагледно пособие за образцов казах. И стиховете му са летящ дневник на един вечен номад. В самолета, във влака, в колата, дори и когато ходи пеш – задължителното твърдо листче, също както и при поручик Михаил Юриевич Лермонтов, винаги е във вътрешното му джобче.”
Книгата, която вече бе представена в Казахстан с голям успех, е издадена отлично полиграфически. Тя е с илюстрации на Ерболат Толепбай – известен казахски художник, заслужил деятел на изкуствата на Републиката, член на художествените академии на Русия, Чехия и Казахстан. Негови творби се намират в много музеи по света, както и в Третяковската галерия. Графичният дизайн е на Жеко Алексиев.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване