12/18/12 18:34
(http://www.klassa.bg/)

България ще сглобява iPhone?

Китайската технологична компания Foxconn, произвеждащата част от продуктите на Apple като iPhone и iPod, проучва възможностите за изграждане на свои мощности на българска територия.

Освен за Apple, днес Foxconn сглобява технологични продукти и за други фирми в ИТ-бранша като Dell, Acer, Motorola, Sony и Toshiba.

Фабриката може да бъде построена в силистренската община Тутракан. През изминалата седмица официална делегация от азиатската държава, в чийто състав влизаха и представители на висшия мениджмънт на Foxconn, е посетила региона и се е срещнала с кмета на община Тутракан д-р Димитър Стефанов.

Китайските бизнесмени са споделили, че градът има изключително удобно местоположение за евентуално изграждане на производствено предприятие поради близостта му с речния транспортен път по река Дунав, както и заради лесната логистична връзка с територията на съседна Румъния. Ако технологичната фирма финализира плановете си за изграждане на фабрика край Тутракан, страната ни ще стане първата държава от ЕС, която сглобява продукти на Apple.

Освен че е основен подизпълнител на основаната от Стив Джобс компания, китайският производител нашумя и с многото скандали, които го съпътстват. На 17 октомври от Foxconn признаха, че са назначавали тийнейджъри, най-младите от които на възраст 14 години, в заводите си в Китай. Тази практика е в нарушение на националното законодателство и поставя въпроси относно стажантската програма на компанията, пише Reuters.

На няколко пъти преди това във фабрики на производителя бяха временно затворени заради случаи на масови сбивания. В края на месец август Foxconn беше принудена да подобри условията на труд във фабрките си. Причина за това станаха многото случаи на самоубийства.
























Econ.bg



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване