12/18/12 13:37
(http://www.klassa.bg/)

ВМЗ Сопот губи позиции заради частни конкуренти

 ВМЗ-Сопот не се източва. Просто губи пазарни позиции заради частни конкуренти. ВМЗ губи позиции, затова трябва едно ново управление на предприятието с частен купувач, който да направи предприятието по-конкурентоспособно. Това е кандидатът, който е одобрен от Агенцията по приватизация". Това каза пред Нова телевизия във вторник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Агонията на ВМЗ-Сопот продължава вече 10 г. Това не е нещо, което се случва в момента. През юни също имаше протести. Тогава осигурихме над 5 млн. лева за заплати. Трайното решение е предприятието да бъде приватизирано. Според министъра, ако предприятието е било приватизирано преди 5 г., това сега е нямало да се случва. "Последната стратегия я приехме от това правителство, близо сме до приключване на сделката по приватизация. Оптимист съм и мисля, че и не само защото съм оптимист, а и говорихме с кандидата да подаде най-скоро офертата си, за да приключи процесът на приватизация и заводът да започне да работи в нормален ритъм", подчерта Добрев.

"Вчера в 13.30 започнахме да нареждаме средства към работниците, в 14.30 ги получиха. В четвъртък ще преведем втора част от средствата – общо ще получат една заплата и един аванс", съобщи Добрев.

Добрев посочи още, че според него няма оттегляне на инвеститори от нашите пазари. "Но последните 1-2 години са доста трудни за привличане на инвестиции, защото целият свят е в рецесия. Стартирахме тези бизнес форуми в Европа, в Китай, Япония, следващата година продължаваме със САЩ и още няколко форума в Европа, защото смятаме, че трябва да имаме активна политика по привличане на инвеститори, а не да ги чакаме те да дойдат", коментира икономическият министър.


 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване