12/18/12 22:03
(http://e-vestnik.bg/)

Войната в Сирия носи глад

Ройтерс

Отчаянието от недостига на храна в някои райони на Сирия, където юмручни боеве или сблъсъци по фронтовите линии на гражданската война са станали част от ежедневната борба за самун хляб.

Условията са особено тежки в северния град Алепо, където цивилното население, жертва на неспирни сблъсъци и въздушни удари в държаните от бунтовниците райони, казва, че гладът е нова опасност за оцеляването им в продължаващия вече 20 месеца бунт срещу президента Башар ал-Асад.

“Вчера излязох и не можах да намеря никъде хляб. Но проблемът не е само в липса на храна - има също така огромен недостиг на гориво, от което пекарните се нуждаят, за да работят,” казва Ахмед, жител на белязаната от битки област Салахедин.

“Преди няколко дни работниците в пекарната нямаха никакво гориво, затова се опитваха да продават пакети брашно,” казва той. “Хората започнаха да се бият с голи ръце за брашно. Някои дни се налага бунтовниците да стрелят във въздуха, за да спрат боя.”

С бунтовници, които се приближават до Дамаск и западни и арабски държави, подкрепящи новата опозиционна коалиция, изглежда че Сирия доближава критична точка в конфликта. Висш дипломат от Русия, една от най-близките съюзници на Асад, призна в четвъртък, че противниците на сирийския държавен глава набират сила и може да спечелят.

Насилието все още взема жестоки жертви като дневния брой на убитите обикновено надвишава 100, а през последните седмици понякога и 200 души. Повече от 40 000 души вече са загинали в конфликта.

Световната програма на ООН по прехраната твърди, че близо милион души могат да останат гладни тази зима, като засилващата се конфронтация прави все повече затруднява достъпа до конфликтните.

Чешката организация “Хора в нужда”, работеща в северна Сирия смята, че кризата може да се задълбочи, ако други международни групи за помощ не започнат системно да доставят помощи в района.

“Хора в нужда” изчислява, че от 4-те милиона жители на Алепо са останали между 1 и 2 милиона души. Стотици хиляди може да се нуждаят от помощ само в Алепо, заяви Михал Пшедлацки от чешката хуманитарна организация.

“Ситуацията беше зле, когато започнах в Алепо преди месец, но това е нищо сравнено с последната седмица. Наблюдавах как ситуацията видимо се влоши - повече хора изглеждат отслабнали, можете да видите загрижените им лица,” заяви той по Скайп за Ройтерс.

С настъпването на зимата, перспективата за военните зони на Сирия става все по-лоша, особено в контролираните от бунтовниците райони, където местните жители казват, че субсидираните от държавата брашно и гориво не успяват да пристигнат.

Повече от 2.5 милиона души са напуснали домовете си и са се преместили в по-безопасни зони в Сирия, а повече от половин милион са регистрирани като бежанци зад граница.

Все повече сирийци остават без работа и честно им се налага да избират между купуване на гориво за отопление и храна. Някои семейства секат дървета или дори мебели за дърва за огрев, споделят местни жители.

Опашки за хляб често се увиват около цели пресечки и хората стоят с часове. Преди седмица жители на контролираните от бунтовници части на Алепо се наредили на опашки в 2 часа през нощта пред пекарни, които отварят осем часа по-късно.

Пшедлацки споделя, че тази седмица са били на опашки от 10 вечерта, подготвени да чакат цели 12 часа за хляб.

“Хората дори рискуват собствения си живот - виждали сме хора да притичват през фронтовата линия, само за да се опитат да вземат хранителен пакет от нас за децата си,” казва той.

От Световната организация по прехраната заявяват, че им се е наложило да намалят размера на дажбите храна поради ограничения във финансирането. Те изчисляват, че 2.5 милиона души имат нужда от помощ и казват, че те са могли да помогнат ...

Публикувана на 12/18/12 22:03 http://e-vestnik.bg/16418/voynata-v-siriya-nosi-glad/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване