12/18/12 09:16
(http://www.klassa.bg/)

Дребен търговец глобен с 5000 лева за забавени осигуровки от под 300 лева

Глобите, налагани от НАП за забавени осигуровки на малките фирми, ги обричат на фалит. Затова алармира собственик на малък ресторант в едно балчишко село. 38-годишната Милена Александрова трябва да плати глоба от 5000 лева за ненавреме платени осигуровки за един месец на двамата си работници.

Жената живее в балчишкото село Царичино. Преди три години ипотекира родната си къща и със заем строи семеен ресторант. „Имаше интерес от англичани в селото. Започнахме работа, с голямо желание го направихме този ресторант, но кризата удари и англичаните, и българите, и работа в ресторанта почти нямаше”, казва тя.

В заведението работи само съпругът й, който е назначен с трудов договор, а през лятото наема за месец-два и втори човек. Миналата година обаче сметките не излизат и за септември тя забавя плащането на осигуровките им.

„Внесох ги януари, след Нова година и 7 месеца по-късно получих привикване от НАП и ми връчиха, написаха ми актове за това, че съм забавила внасянето на тези осигуровки. Като актовете бяха три - един за социалните осигуровки, един за ненавреме подаден образец 6 и един за здравните осигуровки. Като общо трите акта ми бяха на стойност 5000 лева”, разказва Милена.

Тя признава, че е нарушила закона и че трябва да бъде санкционирана. Но не разбира как за 296 лева и 54 стотинки трябва да плати 5000 лева. Оказва се, че за всеки работодател глобата е еднаква - независимо за колко работника не е внесъл осигуровките.

Александрова обжалва наказателните постановления в съда. Ако обаче те бъдат потвърдени, не знае откъде ще вземе пари. От два месеца ресторантът е затворен, а един от работниците е на борсата. Затова жената апелира за толеранс към дребните търговци, защото при подобни глоби те просто фалират.

Въпреки че глобата на ресторантьорката е над 15 пъти повече от забавената сума за осигуровки, това не е най-строгата санкция. От НАП коментираха, че Александрова е получила възможно най-малката глоба по закон и тя й е наложена правомерно. В най-новия вариант на Наказателния кодекс се предвижда дори затвор за укрити осигуровки, но когато става въпрос за 25 работни заплати.












btvnews.bg









Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване