12/18/12 13:55
(http://www.klassa.bg/)

Искаме 1 млрд. лева от ЕС за ремонт на второкласни и третокласни пътища

 В следващия програмен период ще се кандидатства за 1 млрд. лева по схема „Подкрепа за рехабилитация и реконструкция на второкласни и третокласни пътища” по ОП „Регионално развитие”, каза във вторник министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя присъства на церемония по подписване на договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по схемата. В този програмен период средствата са 500 млн. лева. Няколко са основанията ни за такава сума. Първият важен аргумент е, че пътищата, които ще се финансират, ще водят до големи туристически атракции и обекти, които сега и в следващия програмен период ще продължат да бъдат финансирани. Вторият много важен аргумент е, че се цели разширяване на обхвата като се добавят и първокласните пътища, които са извън коридорите на трансевропейската транспортна мрежа. Първокласните пътища са тези, които водят до големите туристически обекти и свързват големите градове, които ще се финансират в рамките на градското развитие. 

Основният фокус в следващата Оперативна програма „Регионално развитие” е градското развитие. Това е първата приоритетна ос, която ще бъде с по-голям обхват и обем отколкото е в момента. Това са всички обекти, за които в момента 67 общини разработват интегрирани планове за градско развитие и възстановяване. На утрешното заседание на Министерски съвет предстои да бъде взето решение, с което ще се приеме националната концепция за пространствено развитие. Част от тази концепция е анексът за това кои са така наречените градски общини, които да бъдат избрани по определени критерии и да бъдат бъдещите бенефициенти по ОП „Регионално развитие”, каза министър Павлова. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване