12/18/12 18:47
(http://www.klassa.bg/)

Мирослав Найденов: Запазването на квотата за улов на калкан е от полза за българската рибарска общност

В условията на тежка икономическа криза, намаляване на квотата за улов на калкан за България би било удар върху многобройна част хора, които се изхранват с това - българската рибарска общност. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, във връзка със запазването на квотата от 43.2 тона за улов на калкан за България. Става въпрос за стотици, хиляди рибари, чийто улов на калкан е основен поминък, посочи министърът.
„Научният съвет към Европейската комисия беше дал препоръка за пълно спиране на улова на калкан, във връзка с намалените запаси на калкан в Черно море. Трябваше да убеждавам комисията, за да се запази квотата. Имаше предложение от Кипърското председателство - за 15-процентно намаление на квотата на България и Румъния, като компромисен вариант. Ние не се съгласихме и на този компромисен вариант”, добави министърът. По думите му – имало е много тежки дебати и разговори с комисията, с посредничеството на Кипърското председателство. „Успяхме да изложим доводи и нашата позиция беше приета, което доведе до това комисията да приеме и в Съвета на министрите днес да се гласува това предложение. Крайното решение е да няма намаляване на квотата за улов на калкан за България и Румъния. Доводите, които ние изложихме, са че при улова на калкан в Черно море България и Румъния обхващат не повече от 10%. Останалият улов – над 80% - е на Турция и няколко процента на Украйна. Рестрикции по отношение на две от страните, чийто улов не надхвърля 10%, не биха довели до това да се стабилизира популацията на калкан в Черно море и по-скоро биха стимулирали нелегалния улов”, заяви д-р Мирослав Найденов.
„Тези наши аргументи бяха приети с ангажимента за България и Румъния да засилим допълнително мерките по отношение на незаконния улов, наблюдение на популацията, използване на тези научни данни”, каза още министър Найденов.





























Яница ТАНЕВА


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване