12/18/12 12:26
(http://www.klassa.bg/)

Пълен обрат: Яйцата повишават „добрия“ холестерол

Дълго време се смяташе, че яйцата са вредни, защото повишават тн. лош холестерол (LDL). Ново изследване, проведено в Университета на щата Кънектикът, САЩ, под ръководството на д-р Мария Луз Фернандес, внася категоричен обрат в това схващане. Оказва се, че включването на яйца в дневния хранителен режим помага за намаляване на теглото и положително влияе върху нивото на липопротеините при хора с метаболитни проблеми. Изследването е публикувано на сайта News-medical.net и е резюмирано в Нюзру.
Учените са накарали две групи хора на средна възраст да консумират всеки ден в продължение на 12 седмици по 3 яйца или еквивалентно количество техен заместител в нисковъглехидратна диета. В първата група, въпреки консумацията на яйца, показателите на холестерола не се покачили. Напротив, увеличила се концентрацията на „добрия холестерол“. Втората група обаче не могла да се похвали със същото.
И преди този експеримент, учените започнаха да развенчават мита за опасния холестерол в яйцата. По-рано се смяташе, че той е 215 милиграма, после се оказа, че е 185 милиграма. Освен това, в този природен продукт има 64% повече витамин D, отколкото се предполагаше. В яйцата се съдържат също бетакаротин, холин, лутеин и зеаксантин – антиоксиданти, които предпазват човека от мускулна деградация и възрастова слепота. И не на последно място яйцата за дълго ни лишават от чувството за глад, което ни кара да се тъпчем по-малко и съответно да отслабваме.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване