12/18/12 23:56
(http://e-vestnik.bg/)

Смартфони, iPad, iPhone – най-безполезните подаръци за Коледа

Който иска телефон, да не си купува неудобни играчки

Трудно се пишат думи за търсене с Гугъл на смартфон и айфон. Снимка: e-vestnik

Има технологични маниаци, които непрекъснато си купуват нови модели смартфони, айфони и т. н. И непрекъснато говорят за тях и сравняват качества, като се държат с високомерие към останалите „непросветени”, които не ги разбират тия работи.
Следващите редове са за обикновените хора, които не ги разбират тия работи и в момента преди Коледа са бомбардирани от реклами за смартфони, айфони и др. подобни.
Станах последователно притежател на айпад и на два различни смартфона, за да се убедя, че тези хай-тек уреди има още много да се развиват, докато станат удобни за ползване.
За Коледа мнозина искат да зарадват децата си, приятелите, роднините с някой подобен нов модел.
Нека, преди да купят нещо такова, чуят някои аргументи доколко са полезни и доколко безполезни тези машинки.

Айпад, или iPad, както го изписват и по българските издания, най-общо казано е нещо като малък лаптоп, но с по-скромни възможности.
Няма USB вход и нищо не можеш да качиш на него (или да изтеглиш), освен онлайн от бездънния магазин на Apple и други безкрайни капани за прибиране на пари от мрежата.

Айпад и айпад мини в магазин. Снимка: e-vestnik

Още при регистрацията айпадът ти иска номера на кредитната карта и като се регистрираш веднъж, започва непрекъснато източване на пари, уж те пита, ама си взима и сам – зависи какво и как си заявил и регистрирал.
Най-ужасното е прочутият тъч-скрийн – екранът, върху който управляваш всичко с натискане с пръсти на иконки, с писане на виртуална клавиатура. Натискаш понякога по 3-4 пъти едно и също, докато екранът зацепи и реагира. Или натискаш едно, отваря се друго - кой знае защо реагира съседна иконка, която само си докоснал или дори не си докоснал, а не тази, която упорито натискаш.

Това творение на 21 вeк – тъч-скрийнът има още много да се развива, докато стане напълно удобно. Засега потребителите само инвестираме в това бъдеще, като си даваме парите за такива таблети и смартфони.
Да пишеш на клавиатурата върху екрана на айпада е неудобно. Пак не всичко реагира, както трябва, не може да се пише бързо като на класическа клавиатура. По-добре е, разбира се, от малките екрани на смартфон и айфон, буквите са по-големи, но пак не е съвсем удобно.
Хубавите страни на айпада са, че има бърза операционна система, не забива като „Уиндоус”, можеш да провериш бързо поща, интернет сайт. Но това може да стане и с някой малък лаптоп със същите размери, който има доста повече удобства.

Да пишеш на айпад е по-удобно от айфон, но изобщо не може да се сравнява с обикновена клавиатура на лаптоп. Снимка: e-vestnik

Не знам дали с всички е така, но конкретно моят айпад трудно се включва в безжични мрежи, стария ми лаптоп се свързва много по-бързо от този последен писък на техниката – сравнявал съм ги един до друг.

Може да си инсталираш на айпада програма и да го използваш за четене на електронни книги. Но електронният четец на „Амазон” струва само 100-ина долара, а не 700-800 долара, колкото струва един айпад у нас, и върши същата работа. А и четецът, също като айпада, позволява да ровиш в интернет и да проверяваш пощата си.

Айпадът има прекрасен екран, с хубави цветове, много добър фотоапарат, но някак това е нелепо – за какво ти е такъв таблет, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване