12/18/12 13:51
(http://www.klassa.bg/)

Средният размер на ипотечните кредити се запазва на около 30 000 евро

Средният размер на изтеглените през ноември заеми е 31 426 евро, което е с близо 1000 евро повече спрямо октомври. Това сочи проучване на ипотечния пазар, направено от „Кредит Център“. Леко е нараснал делът на кредитите в лева и 51 на сто от тях през ноември са изтеглени в българска валута. Така продължава започналата от пролетта тенденция за засилване на предпочитанията към лева, макар и с малко, спрямо еврото при теглене на заеми. Много вероятно е през следващата година левът да се затвърди като водеща валута при ипотечните кредити у нас, смятат експертите.

През ноември се наблюдава слаб ръст на изтеглените ипотечни и потребителски кредити спрямо предходния месец. Поради известно изчерпване на жилищата в по-ниския ценови сегмент, има и незначително увеличение на търсенето на кредити. Много от гражданите обаче предпочитат да финансират разликата в цената на имота със собствени средства и спестявания.

По традиция и през ноември най-голям е средният размер на кредитите, изтеглени в София – 37,7 хил. евро. В същото време в Пловдив средният размер на кредитите е 21,7 хил. евро, макар че има леко повишение спрямо октомври.

За цялата 2012 г. се очертава средният размер на ипотечните кредити у нас да е 30 хил. евро (60 хил. лева). С тези средства се доплащат апартаменти на стойност между 35 и 70 хил. евро. „Най-често срещания срок за погасяване на жилищни заеми е между 15 и 25 години“, уточнява изпълнителният директор на „Кредит Център“ Тихомир Тошев. Процентът на заемно финансиране в повечето случаи е между 70 и 80% от цената на жилището.

Като цяло обаче търсените кредити тази есен са много по-малко и като размер, и като брой спрямо периода 2006-2008 година, показват обобщените данни. Причините за това са високите лихви, рецесията в еврозоната, ниските доходи и колебаещият се пазар на имотите, обясняват специалисти. 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване