12/18/12 05:51
(http://www.klassa.bg/)

Фараон Рамзес III е умрял от кинжала на жена си и сина си, установиха учени

Европейски археолози са изследвали характера на уврежданията по мумията на египетския фараон Рамзес III и са установили, че „избраникът на Ра” е загинал, след като заговорници, начело с жена му и сина му, са прерязали гърлото му, предаде РИА Новости.
С името на Рамзес III се свързват последните години на могъществото на в историята на Новото царство на Египет. Той е един от монарсите от Двадесета династия. Досега се смяташе, че фараонът е станал жертва на дворцов преврат. Заговорът е завършил успешно, но не беше ясно дали фараонът е оцелял след него или не.
Оказва се, че на шията на Рамзес III има голяма рана с дължина 7 сантиметра, която стига до прешлените. Трахеята на египетския владетел е била прерязана, както и всички големи кръвоносни съдове, преминаващи през тази част на шията. По думите на археолозите, след такава рана не може да се оцелее, и фараонът трябва да е умрял няколко минути след нападението.
















РИА Новости





Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване