12/18/12 19:28
(http://www.klassa.bg/)

Шумен ще има Център за майчино и детско развитие през 2013 г.

Център за майчино и детско здраве ще отвори врати през 2013 г. в област Шумен, съобщава БТА.

Той ще бъде създаден по проект на УНИЦЕФ, а негови офиси ще има в Шумен, Нови Пазар и Велики Преслав. Идеята е центърът да предлага услуги на семейства с деца до три години. Най-големи грижи ще бъдат полагани за семействата в риск.

За целта ще бъдат назначени на работа медицински сестри, които ще имат за задача да посещават домовете на децата и да помагат на родителите с консултации и практическа помощ. По този начин ще се подпомага отглеждането на подрастващите.

Стойността на проекта е 650 хил. лева, като самият център ще продължи работа като държавно делегирана дейност, въпреки че създаването му е благодарение на средства на УНИЦЕФ.

Центърът ще бъде отворен след два месеца, а работа в него ще намерят 17 медицински сестри, един социален работник, пет акушерки и един технически сътрудник. Възможно е по-късно да бъдат открити още работни места за медицински сестри, но извън офисите в Нови пазар и Велики Преслав, ако бъдат отворени офиси и в други общини.

В Шумен продължава изпълнението на проект "Семейство за всяко дете”, който цели настаняването на подрастващи от Домовете за деца с увреждания в приемни семейства или в домове от семеен тип.

През 2012 г. в Дома за медико-социални грижи в Шумен са настанени само три деца, а приемни семейства са отишли 68 малчугани от дома. 31 дечица пък са били осиновени, а други 21 са върнати при родителите им. Три пък са настанени при свои близки и роднини.












БТА





Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване