12/19/12 19:13
(http://www.klassa.bg/)

България в македонските медии

Остри коментари и реакции срещу позицията на българския премиер Бойко Борисов и гръцкия му колега Андонис Самарас има в днешните скопски медии. Според анализатора Нано Ружим, бивш дипломат, България трябва да плаща репарации заради втората Световна война, но те са били опростени на страната с т.нар. Бледски споразумения. Днес България забравя този подарък, пише Ружим.
Свой коментар публикува и лидерът на Световния Македонски Конгрес Тодор Петров, който през лятото стана известен с това, че написа статия, в която заяви "В България има всичко друго, но не и българи". "В България само циганите и турците не са македонци", написа тогава Петров. В отговор историкът Божидар Димитров тогава коментира, че е обезпокоително българското име на Тодор Петров.
Тодор Петров, лидер на организацията Световен Македонски Конгрес, е автор на текст, в който се казва: Прочетох интервюто на българския министър на външните работи Николай Младенов, в което казва, че “Скопие да се замисли како загуби нашата подкрепа“. И наистина, как братът на брата душман стана? Европейският съюз със сигурност не инсталира европейци като супернация, а в България останаха същите българи, роми и турци, онези от времето на Сталин и Живков. Това пише днес председателят на Световния македонски конгрес (СМК) Тодор Петров в авторски текст, публикуван в македонското електронно издание Macedonia-news. „Манталитетът не е манифестация за една нощ, това е вековен процес... Ходете на граница и ще ви стане ясно: ще ви посрещнат същите българи като и пред Европейския съюз. Те, а не ние в тях, те в нас виждат държавни врагове... И започват проверки и въпроси - къде отивате, за какво... Проблемът на България не са македонците в Македония, за да плаче заедно с гърците, призовавайки Брюксел за добросъседски отношения с Македония. Нека София се запита на глас как звучи антимакедонизмът в България в медиите, науката, полицията, политиката, за да си отговори дали те са ни неприятели на нас или ние на тях? Проблем на София са македонците в България. Между другото в България няма македонско малцинство, в България само ромите и турците не са македонци. Но, това са други отношения, които релации, времето ще ги нивелира”, пише Петров. Според лидерът на СМК „не може България да казва, че македонците са българи, а когато се изгради паметник по-различен от ерата на Тито да твърди, че Македония краде българска история”. „Как може едновременно македонците да са хем българи, хем да крадат българска история”, пише Петров. „Къде беше България, когато Македония беше в Югославия, а не с Варшавския пакт или НАТО? Пустият Живков, умря с дупки на коленете, молейки се пред Сталин. А спомняте ли си като правехме пари в България с чорапогащи, химикалки и дъвки? Сега София ни изнася лекции за ЕС. Но...”, изтъква Петров. Той посочва, че Македония трябва да бъде и самокритична. Външната политика на страната, според председателя на СМК, е дефанзивна, стерилна и консервативна. „В условия на агресия от всички страни не е доблест само визуализирането на пространството с история, а трябва и офанзива”, смята Петров. По думите му Македония трябва да предложи договор за траен мир и добросъседство с България.
Точно е, че гръцката позиция за името е ирационална също както е вярно, че по време на Втората световна война, България беше окупатор и екзекутор на Македония, което е неприятно за българската колективна памет. Това пише бившият македонски дипломат Нано Ружим в авторски текст, публикуван в ”Утрински весник”. „С Бледското споразумение от 1956 година им опростихме дълга от военни репарации, но днес София забравя този подарък. Сърбия чрез закон за репарации от 1991 година отмени значението на този договор, Македония не реагираше. София може да преговаря, но няма такава сила в рамките на ЕС, каквато има Атина”, пише Ружим. Текстът е озаглавен „Знаем ли да четем Европа”.
"Бойко Борисов скаран с историята и с истината", под това заглавие скопската телевизия "Канал 5" публикува материал, в който се казва: "Обратно на твърденията на Борисов и кажи речи на цялата българска научна общественост, според която българската войска била само наблюдател на погрома на евреите в Македония и Тракия, световната наука има по-различно мнение за ролята на България във Втората световна война". Българският премиер в Атина в понеделник потвърди, че главната причина за блокадата на официална София за Македония е едно действие.
При липсата на валидни аргументи, Бойко Борисов спомена, че Македония ще остане навън от ЕС заради любовната приказка от филма "Трето полувреме" на режисьора Дарко Митревски, чието действие се развива във времето на българската депортация на македонските евреи.
България упорито отрича, че има отговорност за смъртта на 97 на сто от евреите в Македония и твърди, че за това са виновни германските окупационни власти.
В Мемориалния музей, посветен на шестте милиона евреи, жертви на Холокоста в Берлин, точно се посочва - кой е виновен за смъртта на 12 000 евреи от така наречените нови територии, където владеела царска България.
През пролетта на 1943 година България окупира югославска Македония, при което окупаторите предадоха македонските евреи на третия райх, пише в официалните документи в германския музей.
За действията на българската армия и полиция свидетелства и скопиянката Нета Коен, жената, по чиято истинска история, е заснет филмът "Трето полувреме". В интервю, направено от български граждани преди 14 години за фондацията на Стивън Спилбърг тя разказва - кой е извършил погрома над македонските евреи - се казва в материала.
Има изместване на гръцката позиция към още по-националистическа и антимакедонска политика, а същото го следва и България", каза Павле Филипов Воскопулос от партията на македонците в Гърция "Виножито", предаде електронното издание "Нетпрес". Воскопулос заяви, че Гърция и България много пъти досега са демонстрирали единство против интересите на Македония и македонците. "Гърция и България си имат договорка - България да бъде тази, която отвътре да подкопава стабилността на Република Македония, с нейни марионетки политици, а Гърция - да бъде тази, която да прави спънки на международно ниво, като по-стар член на НАТО и ЕС, при това - позовавайки се на проблема с името, казва Филипов Воскопулос.
След като в Атина българският премиер се ожали от филма "Трето полувреме", Воскопулос каза: "По отношение на обвиненията на българския премиер, насочени към Република Македония, заради филма "Трето полувреме", истината е, че в окупираните територии на днешна Република Македония и в нашите земи под българска окупация, българската и нацистката власт работиха за изтребване на еврейския народ. Един премиер трябва да се засрами, че така говори, не е принципно - да се прави опит за цензура на произведение на изкуството, каквото е един филм, а трябва да се извини на еврейския народ и да се вгледа в отношението на Меркел в същия контекст", каза Филипов Воскопулос.
Повторно се прави съюз, по подобие на онзи от Първата Балканска война, това е заявил директорът на Института за история Тодор Чепреганов, по повод реакцията на българския премиер Бойко Борисов за македонския филм "Трето полувреме", предаде телевизия Сител.
Историята за Македония се повтаря - повторно нашите съседи, водени от своите интереси, се съюзяват срещу Македония, казва Чепреганов.
Вместо съседите ни, които са част от европейското семейство, да ни помогнат и ние да станем част от общността, те повампирчиха духовете от миналото, казва той.
50 000 евреи са били спасени във Втората световна война от българския народ, а не от българската държава, а тези, които бяха осъдени, трябваше да бъдат изпратени в лагера Треблинка. Благодарение на Българската православна църква и нейните владици - изтъкна Чепреганов - които застанаха в защита на евреите, както и на парламентариста Пешев, евреите в България бяха спасени.
Несъмнено реакцията на Борисов е резултат от филма "Трето полувреме", в който се разказва за трагедията на македонските и тракийските евреи по време на Втората световна война; затова, че в България се премълчава фактът, че покрай спасяването на евреите в България, все пак 11 000 евреи заминаха в концентрационните лагери на фашистка Германия. Това, което е особено интересно, е, че в един панел при дискусия, организирана от Хелзинкския комитет, професор Беденбаун каза, че българите са същевременно убийци и спасители на еверите, каза Чепреганов.
Той изтъкна, че 50 000 евреи, които бяха спасени да не заминат за Треблинка, в 1944 г. бяха принудени да напуснат София и да заминат за Израел.
Те бяха в лагери в самата България, бяха без никакви права, а евреите бяха оставени извън законите, също така трябва да се знае, че от тези 50 000 евреи, по-голямата част, около 40 000, след войната заминаха за Израел, казва Чепреганов.
Запитан - как коментира съюза и блокадата на съседните държави, България и Гърция, Чепреганов каза, че наместо съседите да ни помогнат да влезем в ЕС, те все още манипулират историята.
Ако гледаме исторически, повторно се прави съюз от онези съюзници, които още през Първата Балканска война се бориха против Турция, а тук още влиза и Сърбия. Гледаме един процес - в последната енциклопедия, която публикува Сръбската академия на науките, повторно започва процес на неглижиране на македонския народ и Македония, каза Чепреганов.
Председателят на ВМРО - Народна партия Любчо Георгиевски смята, че Македония не води съществени разговори нито с Гърция, нито с България и трябва да преразгледа своята позиция. Иначе през юни ще има пак две блокади, и от двата съседа, предаде електронното издание "Плюс инфо". Вместо да си пишат, Македония и България трябва да разговарят. Тези приказки с писма не функционират в Европа. Самият факт, че ние си пишем с нашите съседи перманентно говори, че работата не върви, казва Георгиевски при откриването на щаба на "Съюз за бъдещето" в центъра на Скопие. Той смята, че отношенията с България не са толкова критични, колкото са с Гърция. Но несериозното отношение на страната към България я е принудил да постави блокада пред Македония. Георгиевски изтъкна, че всеки, който се занимава с политика от 20 години, трябва да схване, че е необходимо да се направи компромис с Гърция. Компромисът е в някаква добавка, за международна употреба на Република Македония. Ако това не са схванали хората от властта, мисля, че успешно подготвят краха на Македония, каза Георгиевски. Бившият лидер на ВМРО - ДПМНЕ и бивш премиер смята, че ако се продължи с това темпо, и от страна на властите, и от страна на медиите, през юни повторно ще получим двоен отказ, а тогава - и Черна Гора ще започне преговори с ЕС, и Сърбия ще получи дата за започване на преговори. Вчера чухме една драматично нова позиция от Сърбия, че ще се върви към автономия на Косово. Това означава, че хората правят компромиси, за да влязат в ЕС, допълни той.

Информационна агенция "Фокус"
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване