12/19/12 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

Втората инаугурация на Обама - по-скромна и не толкова зрелищна

Ройтерс

Барак Обама. Снимка: Белия дом

Второто встъпване в длъжност на президента Барак Обама обещава да бъде по-скромно и не толкова бляскаво, колкото първото.

Когато Обама застане на стълбите на Капитолия на 21 януари, събитието вероятно няма да може да се сравни с величието и въодушевлението отпреди четири години. Тогава той положи клетва като първия чернокож президент на САЩ и това беше определено като отваряне на нова глава след епоха на непопулярни войни и икономическа криза.

Този път се очаква тълпите да са по-малобройни, баловете по случай встъпването в длъжност - не толкова бляскави, а настроението - не толкова приповдигнато, след като през първия мандат не беше изпълнено обещанието за гладко завръщане към икономическия просперитет и хармонично междупартийно взаимодействие във Вашингтон.

Освен това клетвата на Обама в понеделник почти няма да има реално значение - поне в правно отношение. Според особеностите на политическия календар президентът официално ще е положил клетвата за встъпване в длъжност предния ден.

Това е така, защото законът изисква президентът да положи клетва на 20 януари, но през 2013 г. тази дата се пада в неделя, което означава, че на този ден Обама официално ще положи клетва на скромна церемония в Белия дом преди публичното събитие в понеделник.

“Голяма част от въодушевлението отпреди четири години се разсея и очакванията не са толкова високи”, каза главният политически стратег в изследователския център “Потомак” Грег Велиър.

Комитетът по встъпването в длъжност приема корпоративни дарения, нещо нехарактерно за Обама, за да подпомогне финансирането на традиционния парад и други прояви, след като дарителите на демократите изчерпаха ресурсите си, похарчвайки огромни суми, за да помогнат за преизбирането му.

Обама не приемаше корпоративни дарения за първото си встъпване в длъжност през януари 2009 г.

Работници бързат да завършат издигането на временни трибуни на улицата пред Белия дом, но вероятността неделната церемония да бъде закрита за публиката предизвика оплаквания от медиите. Сътрудник обаче каза миналата седмица, че официалната клетва ще бъде открита за медиите.

Две клетви

Нито по-малката официална церемония, нито повторението на второто встъпване в длъжност на Обама би трябвало да отклонява вниманието от символичното значение на деня, каза историкът от университета “Макгил” в Монреал Джил Трой.

Градските власти във Вашингтон се подготвят за приблизително половината от рекордните 1,8 милиона посетители, които се стекоха в столицата на страната за първото встъпване в длъжност на Обама през 2009 г.

С целия си репертоар от празненства, гъмжащи от знаменитости, струпването на политическия елит и парада на “Пенсилвания авеню” това е събитието в САЩ, което най-много се доближава до коронация, каза Трой.

“Ти използваш целия реквизит, с който разполагаш. Правят се множество исторически връзки. Намираш се в пантеона и цялата страна спира и отправя поглед към теб”, заяви той.

Много президенти е трябвало да положат клетва два пъти при встъпването си в длъжност, като при четирима от тях това се е налагало, защото денят на встъпване в длъжност се е падал в неделя.

Преди четири години председателят на Върховния съд Джон Робъртс обърка думите на клетвата при встъпването в длъжност на Обама.

Белият дом първо каза, че няма да има нужда от повторение на церемонията, но после тихомълком уреди второ полагане на клетвата, така че легитимността на Обама като главнокомандващ да не буди каквото и да е съмнение.

На следващия ден Обама застана с Робъртс и няколко сътрудници в Залата с картите в Белия дом. Президентът си поговори за кратко с малка група събрали се журналисти, след което се изправи пред председателя на Върховния съд.

“Готов ли сте да положите клетвата?”, попита Робъртс. “Готов съм”, отвърна Обама. “И ще го направим много бавно”, пошегува се той.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване