12/20/12 11:13
(http://www.klassa.bg/)

94 годишен музикант ще се бори на Евровизия

Швейцария залага големи надежди на "Армията на спасението", чийто контрабасист е „само“ на 94 години, за да представят успешно страната на конкурса "Евровизия", пише английският вестник „Дейли мейл“.

Зрителите на швейцарската телевизия избрали песента „Ти и аз“ на групата пред останалите пет финалисти, за да представят страната на Евровизия през 2013 година.

Песенният конкурс събира на едно място различна музика от различни страни и е организиран от Европейския съюз за радио и телевизия. Догодина конкурсът ще се проведе в гр. Малмьо, Швеция. Всяка година повече от 100 милиона души по света гледат конкурса на живо. А зрителите и журито избират победителя сред всички музикални представители на страните.

Групата „Heilsarmee” или "Армията на спасението" се състои от 94-годишния Емил Рамзауер, който свири на контрабас, от 22-годишния колега Йонас Гигакс, който свири на китара, 47-годишният Михаел Щрекс свири на тромбон, а вокалистите са 31-годишният Кристоф Йакоб и 20-годишната Сара Брайтер.

Армията на спасителите вече предизвиква объркване, тъй като те не само са група, а и част от християнската мисионерска организация "Salvation Army". Политическите песни са забранени и швейцарските медии спекулират, че групата ще се опита да пропагандира християнски цели и така да наруши правилата на конкурса, пише още "Дейли мейл".

В интервю, публикувано на сайта на групата, 94-годишният Рамзауер разказва, че се занимава с музика от 10-годишен и описва себе си като „стар глинен съд“. „Аз съм стар глинен съд, но рафиниран. Това се дължи на съпругата ми. Имаме си уютен дом и градина. И има още много неща, които мога да правя“, разказва той.

„Правя музика за организацията "Армията на спасението", откакто съм на десет. Свирил с тях по време на войната в Англия. Поканиха ме да се присъединя към тази група и ми се видя много интересно. Помислих си – защо пък да не опитам?“, споделя контрабасистът.

„Искам също да допринеса за това "Армията на спасението" да бъде по-популярна. Всички в групата сме приятели и винаги съм казвал, че това е най-важното нещо. Да свирим музика и да правим неща заедно ни прави по-сплотени и в по-добри отношения един към друг“, разказва Рамзауер.

„Всичко започна като щура идея. Но след това всички се ентусиазирахме. Дори и да не спечелим, всичко си струваше. Все пак, ако не друго, имаме нова песен в коледния си репертоар“, споделя Мартин Кюнци, проект мениджър на групата.

Швейцария не е печелила конкурса, откакто канадската певица Селин Дион представи страната през 1988 година.

До момента рекордът за възраст на песенния конкурс Евровизия се държи от руската изпълнителка Наталия Пугачова, която взе участие в състава на фолклорния ансамбъл „Бурановские бабушки”. Тя бе на 76 г. в момента на изпълнението й тази година на конкурса в Баку, Азербайджан.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване