12/20/12 16:10
(http://www.klassa.bg/)

Eнергийният холдинг завършва с печалба 36 млн. лв.

Български енергиен холдинг (БЕХ) ще приключи 2012 г. с консолидирана печалба от около 36 млн. лв. Това съобщи председателят на холдинга Михаил Андонов на специална пресконференция с участието на директорите на дружествата от БЕХ. Той уточни, че брутните приходи от продажби на БЕХ възлизат на 6.46 млрд. лв., а активите – на 12.6 млрд. лв. По думите на Андонов, през изминаващата година приориет в работата на холдинга като цяло са били големите газови проекти „Южен поток“ и „Набуко“. Шефът на холдинга оцени високо преговорите на „Булгаргаз“ по новия договор за доставки на синьо гориво с „Газпром експорт“. Едни от основните цели на БЕХ през следващата година ще бъдат пълната либерализация на газовия и енергийния пазар.

В момента се водят преговори 50% от акциите в проекта „Набуко Запад“ да бъдат закупени от „Шах Дениз“, съобщи още Андонов. Очаква се споразумението по сделката да бъде подписано в средата на януари 2013 г. Ако това се случи, останалите 50% от акциите ще бъде разпределени поравно между останалите шест компании участнички в проекта, вкл. БЕХ.

Газовият доставчик „Булгаргаз“ ЕАД ще завърши годината със загуба под 100 млн. лв., съобщи изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов. Отрицателният резултат се дължи най-вече на задържането на регулираните от ДКЕВР цени на природния газ. От дружеството се надяват през следващите три години загубата за бъде стопена.

„Булгартрансгаз“ ЕАД обаче, който освен газопреносната система стопанисва и газохранилището в Чирен, ще има над 115 млн. лева печалба за 2012 г., каза шефът му Кирил Темелков. 3 млрд. куб. м природен газ са доставени у нас през 2012 г. До май 2013 г. трябва да бъде завършено строителството на газовата връзка Русе-Гюргево, посочи Темелков. Започва да се изгражда и газовата отсечка Добрич-Силистра, така че следващата зима по нея ще минава газ, каза той.   

Към ноември износът на електроенергия от страната е 7.7 млрд. киловатчаса, т.е. с 21% по-нисък от същия период на миналата година, когато показателят имаше рекордни стойности. Шефът на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Иван Йотов посочи, че дружеството няма финансови затруднения, въпреки че ще завърши годината с около 30 млн. лв. загуба. Още по-голяма е загубата на Националната електрическа компания (НЕК) – 87 млн. лв. към началото на декември. Директорът на дружеството Крум Анастасов обаче смята, че до средата на 2013 г. тя ще бъде стопена. ВЕЦ-овете на НЕК през тази година са произвели с 9% повече електроенергия от миналата, отбеляза Анастасов. Направените   инвестиции през годината са за 125 млн лв.

С най-голяма печалба от дружествата на БЕХ е АЕЦ „Козлодуй“ - 152 млн. лв. за 10-те месеца на годината, информира изпълнителният директор Валентин Николов. Към началото на декември атомната централа е произвела 14,29 млн. MWh електроенергия, което е малко над планираното. Инвестиционната програма ще бъде изпълнена на 80%, като инвестиции за около 50 млн. лв. ще се прехвърлят за изпълнение през следващата година. Току-що приключилата проверка на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е „абсолютно успешна“ и предстоящият да излезе окончателен доклад ще покаже, че АЕЦ „Козлодуй“ е между 10-те най-добри атомни централи в света, подчерта Николов.



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване