12/20/12 00:39
(http://www.klassa.bg/)

Забраняват ръчно свитите цигари

Забрана на тютюна за ръчно свиване на цигари предвиждат промени в Директивата за тютюневите изделия, които бяха приети от Европейската комисия днес.

Една от темите, които е залегнала в новата Директива е стандартизиране на тютюневите продукти и техните опаковки. Това означава уеднаквяване на формата, размера и външния вид на тютюневите продукти и техните опаковки – забрана на слим формат, ментолови цигари, увеличени здравни предупреждения и т.н.

Националната асоциация на тютюнопроизводителите – 2010 изразява притеснението на своите членове от това, че премахването на разликите между тютюневите продукти ще доведе до намаляване на инвестициите от страна на производителите на цигари в техните продукти, себестойността на продукта и крайната цена ще бъдат намалени и потребителите ще започнат да купуват най-евтините продукти, като ще се ориентират и към незаконния пазар. Производителите на цигари ще започнат да купуват по-евтин и по- нискокачествен тютюн и ще се стремят да плащат по-малко за суровината. Това ще намали или изцяло ще отнеме доходите на 200 000 български тютюнопроизводители, които в големи региони на страната те нямат алтернативна заетост.

За съжаление отрицателният ефект на тези мерки ще бъде допълнително утежнен от Общата земеделска политика, по силата на която директните субсидии за тютюна постепенно се намаляват и евентуално напълно спират. Проектът за Директивата ще продължи да се обсъжда в другите институции на ЕС и ние ще продължим да изразяваме нашето мнение, като се надяваме то да бъде взето под внимание.

www.novini.bg


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване