12/20/12 14:55
(http://www.klassa.bg/)

Иновация от IBM в преноса на данни

IBM е постигнала напредък в технологията на силициевите фотони. Те фабрикуваха нов микрочип с вградени компоненти, които изпращат и получават информация само по оптични връзки, съобщи сайтът news.cnet.com.
Учените са изработвали чипове с оптични връзки и преди, но постижението на IBM е забележително, защото тяхната изработка използва конвенционално оборудване, предназначено за чипове с технология 90 нанометъра. Днешните чипове използват метални връзки за обмяна на данни, но оптичните проводници предлагат много по-висока скорост на предаване на данни на по-голямо разстояние.
Новите чипове могат да включват няколко оптични компонента, включително и мултиплексора за разделяне на дължината на вълните, което позволява на чиповете да изпращат и получават сигнали с различни светлинни честоти. По този начин се позволява изпращането на по-голям обем информация през даден проводник за единица време.
IBM предвижда тази технология да допринесе за развитието на суперкомпютри, множество сървъри, свързани помежду си, а също така не е изключено тя да достигне и до потребителските продукти.
90 нанометровата технология на IBM не е толкова напреднала, колкото тази на Intel (22 нанометъра) , която е използвана в най-новото поколение процесори за висок клас компютри - Ivy Bridge. Но от IBM казват, че тяхната цел е да вградят за първи път силициеви фотони в чип с размери по-малки от 100 нанометъра. Освен по-бързото предаване на по-голям обем от данни, друго предимство на тази технология на IBM e ефективното използване на електроенергията – важен фактор за развитието на компютрите днес.  
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване