12/20/12 19:11
(http://www.klassa.bg/)

Каназирева: Бюджетът на Пловдив е поредният провал на ГЕРБ

На днешната сесия на Общинския съвет Дани Каназирева не подкрепи бюджета на Пловдив за 2013 г., предложен от кмета Иван Тотев, и го определи като поредното доказателство за катастрофалния провал на ГЕРБ във финансовата политика.

“Със 191 милиона лева, или с 25 милиона по-малко от плана за тази година, общината ще се бори за физическото си оцеляване, и то с помощта на две патерици, вместо да се развива, както гръмко ни обещава г-н Тотев – заяви по време на обсъждането общинската съветничка и добави:Първата патерица, на която се подпира кметът, са драстично завишените данъци, такси и наеми. Втората патерица на кмета са заемите от 45 милиона лева. Поемането на такъв дълг е безразсъдно и при лихва 3 милиона годишно, общината ще трябва да връща колосалната сума от 70 милиона.Като прибавим към нея и стария заем, кредитната ни задлъжнялост ще надхвърли 100 милиона лева.

Ако гласуваме искането на кмета, пловдивчани ще бъдат принудени да изплащат тези пари в продължение на 10-15 години с цената на прогресивно растящи данъци, което е недопустимо и ние категорично няма да подкрепим подобно финасово заробване на гражданите на Пловдив” – така Дани Каназирева мотивира категоричния си отказ да подкрепи предложения от кмета на Пловдив бюджет.

Г-жа Каназирева заяви, че недоумение буди и фактът, че бюджетът е предложен за обсъждане без капиталова програма и че сумата, която се предлага за капиталови вложения, е твърде скромна – малко над 7 милиона за ремонти и реконструкция на улици.

По всичко личи, че бюджетът на Пловдив е стъкмен и даже подпирайки се на двете патерици, финансовото състояние на Пловдив и през 2013 г. ще бъде крайно нестабилно, а управлението - хаотично – добави общинската съветничка и поясни, че и през 2013 г. детските градини и ясли няма да разполагат с повече пари, няма да има увеличение на субсидиите за градски транспорт, култура и спорт.

Знае ли г-н кметът, като вдига безконтролно данъци и такси - попита общинската съветничка, - колко са безработните в Пловдив, как живеят пенсионерите със 140-150 лева пенсия и как се гледа малко дете при 35 лева детски и майчинство под минималната работна заплата?!

Липса на морал, политическа амнезия и подигравка – така Дани Каназирева коментира предложението на кмета Иван Тотев за увеличаване на такса смет за гражданите и смешно малкото намаление за бизнеса и припомни, че когато са били извън управлението на общината, именно от ГЕРБ са настоявали за осезаемо намаление на такса смет за бизнеса и за гражданите.

Тя определи план-сметката за чистотата като немотивирана и необоснована, а разходите по почистването на града като изкуствено завишени.

Не може разходът за един километър пробег в градския транспорт да е 1, 80 лв., а на един километър сметоизвозване до депото в Цалапица да е 5,99 лв. – заяви Каназирева и добави, че тя и колегите й имат конкретни и справедливи предложния за размера на такса смет и настояват управляващите да се съобразят с тях: за гражданите да се запази 1,2 промила, за бизнеса да се намали на 4,00 промила вместо сегашните 5,2, а учебните заведения да бъдат освободени от такса битови отпадъци и да им бъдат опростени досега натрупаните задължения, за да могат да инвестират тези пари в материалната си база.
Copyright © CROSS Agency Ltd.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване