12/20/12 16:50
(http://www.klassa.bg/)

Кандидатът за главен прокурор Сотир Цацаров е за честна система в кариерното израстване

Има проблем с незаетите щатни бройки в прокуратурата, каза кандидатът за главен прокурор Сотир Цацаров на изслушването му от Висшия съдебен съвет (ВСС). През 2012 г. има 2339 щатни бройки за магистрати. Необходим е да се търсят действия за оптимизиране на този щат. В продължение 4-5 години българската прокуратура трябва да се справя с 16-17% щат, който е незает. Причините за това са комплексни, каза Цацаров. Той посочи, че е необходим анализ на незаетите щатове и принципът трябва да бъде от ненатоварените към натоварените. Провеждането на конкурси ще бъде приоритет на този ВСС и главният прокурор има важна роля в тази посока. Задължителен елемент от дейността на бъдещия главен прокурор е разбирането, че практиката да замества конкурса трябва да бъде премахната. Професионалните заслуги и етичното поведение трябва да са предпоставки за кариерно израстване. Необходима е честна система за кариерно израстване, каза Цацаров.
Неравномерното разпределение на делата е сериозен проблем, говорим за прекрояване на съдебната карта или нова съдебна география. Основен приоритет е децентрализация на системата на прокуратурата, която е невъзможна без законодателни промени, добави Цацаров. Той посочи, че ще предприеме пълна инвентаризация на всички действащи актове с цел оптимизация, ако бъде избран.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване