12/20/12 19:07
(http://www.klassa.bg/)

Мюсюлманската общност в България е разделена

Има разделение сред мюсюлманската общност в България. За това бяха единодушни част от свидетелите по делото срещу 13-те имами в Пазарджик. Според техните разкази новите имами отказвали да извършват ритуали на мюсюлмани с български имена.

Свидетели разказаха в съдебната зала, че по заповед на районния мюфтия на Смолян Неджми Дъбов на мюсюлманите в Девин било отказано да погребват близките си в ковчег, въпреки желанието им. Обвиняемият Дъбов заяви, че в заповедта му няма нищо притеснително:

В тази заповед са цитирани единствено и само членове от действащия устав на мюсюлманите от 2008 година. Няма салафити, няма халефити, няма еди какви си, еди какви си. Говорим ние според исляма. Аз съм роден мюфтия и действам съгласно устава на мюсюлманско изповедание, нещата са ясни и регламентирани.

София Семерджиева, работила в Югозападния университет в Благоевград, потвърди в съдебната зала, че обвиняемият Юсуф Горелски, подпомаган от съпругата му, лично е плащал студентските такси на над 10 студенти, изповядващи ислям. Поддръжниците на обвиняемите оспориха свидетелските разкази:

Свидетелските разкази до момента, с изключение на двете поемни лица, не бяха съотносими към предмета на делото. Всички знаем какъв е той. За проповядване на антидемократична идеология. Второто, което е поемните лица първо не можеха да направят разлика между това дали е на арабски, дали е на турски, известно е, че когато се изземва дадена вещ, тя се прави подробно и се описва. Това, че има една книга, която е със синьо-лилав цвят, 104 страници, нали се сещате, че лесно могат да заблудят съдебния процес.

Утре делото продължава с разпит на свидетели, сред тях е и главния мюфтия.
Copyright © CROSS Agency Ltd.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване