12/20/12 14:29
(http://www.klassa.bg/)

Приеха промените в Закона за здравното осигуряване, заобикалят БЛС за рамковия договор

 Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване, предложени от ГЕРБ. Бяха отхвърлени предложените промени от Коалиция за България и от Синята коалиция. Гласуваните на първо четене промени предвиждат НЗОК да финансират и допълнителните дейности за 2013 г. Промените се наложиха, поради отказа на БЛС да подпише НРД.

С решението на първо гласуване Народното събрание прие, че новите дейности, които не са договорени с Националния рамков договор (НРД), ще могат да се заплащат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това каза пред журналисти в парламента министърът на здравеопазването Десислава Атанасова след приемане на промени в Закона за здравното осигуряване. „Средства за допълнителните дейности са осигурени. Осигурени са средства за асистирана репродукция, за интензивни грижи, за изследванията на пациенти с онкологични заболявания, изследвания и амбулаторни прегледи на хората с кожни заболявания и с психични заболявания. Поздравявам парламента, че взе това решение, за да бъдат гарантирани дейностите за 2012 г. за всички нуждаещи се български граждани”, заяви Атанасова.
По думите й промените няма да бъдат приети на второ четене преди Нова година. „Това няма да е драма, тъй като Националният рамков договор в случаите даже, когато има такъв и се сключи навреме, впоследствие през февруари се сключват договорите с изпълнителите на медицинска помощ и районните здравно осигурителни каси. В този случай няма да има НРД, остава в сила този за 2012 г. и през февруари месец традиционно започва сключването на договорите. И след празниците в първите заседания на Народното събрание няма да е късно да се приеме законопроектът на второ четене”, каза още здравният министър.
„Заради народа трябва да бъде гарантирана медицинската помощ за 2013 г. за новите дейности, които бяха определени да бъдат плащани през следващата година. Именно, за да се гарантират тези дейности, колегите от ГЕРБ са внесли този законопроект”, каза по време на дебатите здравният министър Десислава Атанасова. Тя се обърна към опозицията с думите: „Престоят от над 20 години в парламента е отдалечил някои депутати от лекарската им професия и те са забравили кое е обществено здраве, кое е медицински дейности”.
В отговор на министъра депутатът от ДПС Хасан Адемов заяви: „Сигурно е трудно да се направи разлика между анестезиология и интензивни грижи. Трябва да правите разлика между това кое е обществено здраве, как се финансира. Никой от БЛС не е казал нещо против допълнителните дейности”.
Мая Манолова от Коалиция за България заяви: „Не ви прави чест опитът да превърнете отговорността за тази извънредна ситуация от управляващите на опозицията. Не е коректно да изкарвате нас виновни за това, че развалихте диалога със съсловните организации”.
„Пламен Цеков каза, че НЗОК няма да лекува здравно неосигурените. Дебатът беше как и дали достатъчно добре се лекуват здравно осигурените. Осигурените си задават въпроса защо да плащат вноски, като се налага постоянно да доплащат”, заяви Нигяр Джафер от ДПС.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване