12/21/12 06:39
(http://www.klassa.bg/)

Кубрат Пулев е Спортист на България за 2012 година

Европейският шампион по бокс в тежка категория Кубрат Пулев бе отличен като Спортист №1 на България за 2012 година. На втора позиция остана неговият по-малък брат Тервел Пулев, докато на трета позиция бе класирана миналогодишната победителка Станка Златева.

"Изключително съм щастлив от най-голямата награда в моя живот. Когато завоювах европейската си титла като аматьор бях седми, след това четвърти и винаги за мен първото място винаги е било нещо невероятно. И още е невероятно", заяви развълнуваният Кубрат след получаването на приза. Той спечели и анкетата на "Еврофутбол" за любимец на публиката.

Церемонията за Спортист №1 на България бе проведена за юбилеен 55-и път път, като мероприятието бе организирано от "Нове Холдинг" и се проведе под патронажа на премиера на Република България Бойко Борисов. В ролята на водещи влязоха Албена Денкова и Йордан Йовчев.

За Отбор на годината бе избран българският национален отбор по волейбол, който противно на много очаквания се представи брилянтно на Олимпиадата в Лондон. Водени от Найден Найденов и Камило Плачи, българските "лъвове" завоюваха четвърто място и останаха на една крачка от медалите.

За Треньор №1 на България през 2012 година бе отличен Михаил Таков, под чието ръководство родните боксьори се представиха отлично на Олимпийските игри. Михаил Таков получи наградата си лично от ръцете на премиера Бойко Борисов. На втора позиция остана Найден Найденов, който води българските волейболни национали на Олимпиадата в Лондон. Трети се нареди селекционерът на българския национален отбор по футбол Любослав Пенев.

За Спортист №1 на България с увреждания бе избрана Стела Енева, която завюва два сребърни медала на Параолимпийските игри в Лондон през лятото.

Всички отличени:

1. КУБРАТ ПУЛЕВ - 1234 точки

Кубрат Пулев пренаписа историята на българския професионален бокс, печелейки европейската титла при най-тежките. В последствие софиянецът успешно защити поясите си срещу руския гигант Александър Устинов, а през 2013 година ще получи шанс да се пребори за статут на претендент за световните титли на Владимир Кличко.

2. Тервел Пулев - 1134 точки

Тервел Пулев спечели първия медал за България на Олимпийските игри в Лондон, достигайки до 1/2-финалите и завювайки бронз. По-малкият от братята Пулеви бе на крачка от финала, но отстъпи на бъдещия шампион Олександър Усик от Украйна.

3. Станка Златева - 1072 точки

Златното момиче на българската борба отново не успя да осъществи голямата си мечта, а именно - олимпийска титла. Въпреки това Станка записа най-силното представяне на България на последните Олимпийски игри в Лондон, достигайки финала и печелейки сребърен медал.

4. Ивет Лалова - 915 точки

През 2012 година Ивет Лалова завоюва европейската титла на 100 метра при жените, като бе избрана и за четвърти път за лекоатлет №1 на България.

5. Антоанета Стефанова - 575 точки

През тази година Антоанета Стефанова стана световна шампионка по ускорен шахмат, като достигна и до мач за световната корона, който за съжаление загуби след тайбрек.

6. Григор Димитров - 453 точки

През тази година Григор Димитров отново пренаписа историята на българския тенис, превръщайки се в първият роден тенисист, успял да пробие в Топ 50 на света. Гришо е и първият българин, успял да достигне 1/2-финал на турнир на ATP. Неговият шедьовър срещу Виктор Троицки пък бе отличен като удар №1 на 2012 година.

7. Йордан Йовчев - 428 точки

Едно от величията в света на спортната гимнастика "изпя" своята "лебедова песен" през изминаващата 2012 година. Йордан Йовчев участва на своята шеста поред Олимпиада в Лондон, като дори успя да достигне финала на халки. През тази година Данчо сложи край на легендарната си кариера.

8. Петър Стойчев - 278 точки

2012 година се оказа успешна за най-добрия плувец на България. Петър Стойчев записа пореден голям успех в кариерата си, печелейки европейската титла на 25 километра. Петър Стойчев отново защитава честта на България и на Олимпийските игри в Лондон.

9. Цветана Пиронкова - 246 точки

Най-добрата тенисистка на България достигна ½-финалите на историческия за страната ни Турнир на шампионките на WTA, провел се в софийската зала "Арена Армеец”. За първи път България прие тенис турнир от подобна величина, а Цвети се представи повече от достойно, излизайки успешно от своята група.

10. Георги Братоев – 198 точки

Разпределителят на Левски и българския национален отбор по волейбол се превърна в едно от откритията на 2012 година. Имайки пред себе си тежката задача да замести отказалия се Андрей Жеков, Жоро Братоев показа силен характер и не се уплаши от предизвикателството. Един от основните играчи на "лъвовете" по време на успешната за българския волейбол Олимпиада в Лондон.















Константин Симидчийски


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване