12/24/12 12:01
(http://www.klassa.bg/)

Приказки оживяват на витрините на «Хародс»

«Хародс» е най-известният универсален магазин в Лондон . Той е считан за един от най-големите и престижни универсални магазини в света. Сградата се намира  в  Кенсингтън и Челси, западен Лондон. 
Магазинът е на площ от  90 000 кв. м, търговска площ и се състои от 330 щанда, а в него работят повече от 5000 души. Всеки ден в «Хародс» посетителите са повече от 300 000 души. Неговото мото е: Omnia Omnibus Ubique - "Всичко за всички и навсякъде". Всички щандовете са на световно известни марки. Сградата е много впечатляваща, а нощното осветление на фасадата е от 12 000 крушки.
Въпреки че «Хародс» е един от най-скъпите места в Лондон,  той е сред трите най-известните забележителности на града, след сградата на Парламента и Биг Бен. От 1989 има официален дрес код - спиране на хора в провокативни или мръсни дрехи.
Компанията е основана през 1824 от 25 годишният Чарлз Хенри Харод. Започнал е като малък магазин за хранителни стоки под наем, а през 1849 той го закупува. В началото е само с двама продавачи. През 1880 Харод  преобразува дружеството в голям универсален магазин с персонал от сто души.
През декември 1883 г. сградата е напълно унищожена от пожар, но въпреки това Харод е успял да получи рекордни печалби от продажбите по Коледа. Така магазинът в този архитектурен стил се появява през 1903 на познатото за лондончани място. Сред купувачите са много известни имена -Оскар Уайлд, Чарли Чаплин,  Лорънс Оливие и Вивиан Лий, Зигмунд Фройд, Александър Милн и много членове на кралското семейство .
През ноември 1898 г. в «Хародс» е открит и първият ескалатор. В универсаления магазин това било невиждано чудо на техниката във Великобритания. Управата  предлагала на клиентите си и по глътка уиски след екстремното за онова време возене по движещи се стълби.
През 1922 «Хародс» е бил продаден, но запазва своето историческо име. През 1985 универсаленият магазин е купен от египетския милиардер Мохамед Ал-Файед, който през 2010 г. го продаде на “Катар инвестмънт оторити” за 1,5 милиарда паунда.
До 2001 «Хародс» е официален доставчик на кралския двор на Елизабет II, Филип, херцог на Единбург , Чарлз принц на Уелс и кралицата-майка Елизабет. Между другото тази привилегия се изразява в четири кралски герба по фасадата на универсалния магазин и представката "двор на техните величества" в официалните документи на доставчиците.
Днес  магазина предлагат голямо разнообразие от продукти и услуги - облекло за жени, мъже, деца и бебета, електроника, бижута, спортни стоки, сватбени аксесоари, продукти за домашни любимци, играчки, храна, здравни продукти и козметични и прибори и др.

Повче за стоките на «Хародс» може да видите тук на официалния сайт.



Имало едно време една мечта

 

Пепеляшка се падна на Versace. Донатела я облече с дълга бяла рокля, стъклени пантофки и тънко коланче с логото на марката. Oscar de la Renta сътвориха Снежанка, а екипът на Valentino работи по роклята на красавицата Бел. Marchesa ни запознаха с новата Ариел, а Elie Saab със Спящата красавица. Покахонтас е  преоблечена от Roberto Cavalli, с типичните анималистични мотиви, които представляват и почерка на марката. Всички принцеси са поставени в тематичната атмосфера на приказката от която са излезли, за да се настанят на  най-известните витрини в света. 

 





















 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване