12/25/12 20:51
(http://www.klassa.bg/)

Мигането помага на мозъка да превключва центъра на внимание, според учени

Човек мига по-често, отколкото е нужно за овлажняването на окото, защото това действие помага на мозъка да „разтоварва” текущото си състояние и да превключва вниманието от един предмет на друг. Така твърдят учени в статия, публикувана в научно списание, предаде РИА Новости.
Човек средно прави 15-20 мигания в минута, което е напълно излишно от гледна точка на овлажняването на роговицата на окото. Според биолози, хората прекарват до 10% от будното със състояние в мигане. Прекомерната грижа на организма за състоянието на окото дълго време оставаше загадка за учените.
Група неврофизиолози, под ръководството на Тамами Накано, от университета в Осака са забелязали, че хората мигат в миговете между значими за тях събития – по време на паузата при изказване, при завършване на предложение по време на четене или при смяна на сцените във филм.
Найано и колегите й предположили, че мигането се явява един от инструментите, които помагат на организма да „разтоварва” текущото състояние на невроните в т. нар. невронна мрежа на внимание, разположена в теменния дял на мозъка. Тази част на мозъка ни помага да разпознаваме обектите и да превключваме вниманието към други, по-малко важни предмети.














РИА Новости




Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване