12/26/12 13:09
(http://www.klassa.bg/)

Българите посрещат празниците у дома




Мила Григорова, ТНС ББСС

И тази година българите посрещат Коледните и новогодишните празници най-вече в домашна обстановка. Това показват данните от традиционното предпразнично социологическо проучване, провеждано от ТНС ББСС.

В началото на месец декември попитахме българските граждани как възнамеряват да посрещнат Бъдни вечер, Коледа и Нова година. Данните сочат, че навиците на празнуване на българите са изключително устойчиви и не зависят особено нито от икономическата обстановка в страната, нито от забраната за пушенето на обществени места, нито дори от материалното състояние на българите.

84% от запитаните в национално-представителното проучване проведено този декември, заявяват, че на Бъдни вечер и Коледа ще се съберат със семейството на празнична трапеза у дома си. 4% пък ще се насладят на празничните коледни ястия и веселия на гости при приятели. Почти пренебрежителни са дяловете на тези, които бяха избрали да посрещнат Рождество Христово извън домашна обстановка – 1% - на ресторант, 1% са заявили, че ще бъдат на празненство в чужбина. Малко под един процент от населението бяха направили резервации за Бъдни вечер и Коледа в български зимен курорт.

Процентът празнуващи Бъдни вечер и Коледа извън дома си е малко по-висок сред най-младите пълнолетни българи (18-25 години), българите с личен месечен доход над 700 лв. (5% от тях бяха избрали екскурзия или почивка в чужбина за коледните празници) и висшистите.

Макар и не толкова семейно и спокойно колкото Бъдни вечер и Коледа, посрещането на Новата година също е предимно в домашен формат. Данните за навиците на посрещане на новата година остават без значителна промяна в последните шест години.
72% от българите казват, че Новогодишното им празненство ще се състои у дома. 11% пък са канени на гости при приятели на 31-ви декември, а 2% ще гостуват на роднини в провинцията. Празнуващите извън домашна обстановка са общо 5% - 3% ще отидат на ресторант, а 2% са избрали зимен курорт или екскурзия в чужбина.

Посрещането на новата година у дома е най-често срещано сред българите над 55-годишна възраст, жителите на селата, българите с основно и по-ниско образование. Най-излизащи от дома за посрещането на новата година са най-младите (18-25 г.) и жителите на столицата. 35% от 18-25 годишните ще бъдат на гости при приятели за новата година, 7% ще отидат на ресторант, а 3% ще се веселят в зимен курорт в страната.


Изследването е проведено през първите дни на месец декември, национално представително е и обхваща 1009 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „ТНС ББСС” в България от 1992 година
 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване