12/26/12 18:51
(http://www.klassa.bg/)

ЕС ни съкращава до 55% от следващата ОП „Транспорт“

 ЕС може да ореже между 35 и 55% от парите за България по ОП „Транспорт“ за следващия програмен период, съобщи за „Класа“ Георги Минчев, председател на националната асоциация за транспорт, спедиция и логистика (НСБС). Причина за евентуалното съкращение на програмата обаче не е от българска страна, а е в следствие на недостига на пари за всички оперативни програми от страна на общността. Според Минчев, които е упълномощен заместник в комитета за наблюдение на програмата, сигнали за подобно драстично орязване са постъпили от техническите органи в управлението на програмата в ЕК. „Засега тези предложения са самона техническо ниво, а след уточняване на тази част предстои политическо решение“, уточни той. По думите му засега няма установени бюджети за следващия програмен период за нито една оперативна програма, но заради кризата се очаква намаление на бюджетите. „Въпреки че бе нормално да очакваме корекции между 7 и 10 %, сигналите за многократно по-голяма сума са повече от обезпокоителни“, категоричен бе той.
Желанието на България бе за следващия период да получи финансиране за транспорта поне колкото сегашната програма – малко над 2 млрд. евро. Ако обаче той бъде намален с първоначалните прогнози, парите, които ще получим може да бъдат дори под 1 млрд. евро. При това положение под въпрос се поставя бъдещето на няколко проекта, които вече бяха заявени официално за финансиране – като третия лъч на софийското метро и закупуването на нова техника за пътнически жп превози.
Според Минчев въпросът с парите за следващия период на ОП „Транспорт“ не трябва да се политизира, а да бъдат задействани всички възможни лостове предложението на техническата комисия да бъде отхвърлено. Въпреки това е необходимо да има и резервен план, при който да се работи в условията на ограничено финансиране от страна на европейските фондове. Според него при това положение ще трябва да се търси алтернативно финансиране за строителството на третия метродиаметър, тъй като той би струвал около 450-500 милиона евро. По думите на Минчев е много важно да бъдат поставени като приоритети строителството на железопътна инфраструктура, както и на връзките между отделните елементи на пътната инфраструктура. 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване