12/26/12 10:25
(http://www.klassa.bg/)

„Коммерсант”: Турция погледна на Израел през „Пейтриът”

На фона на изострянето на ситуацията в Сирия и около Иран се активизира сътрудничеството между Израел и НАТО. До скоро то беше възпрепятствано от турското вето на всички контакти на Алианса с Тел Авив. Правителството на Реджеп Тайип Ердоган обаче се съгласи на отстъпка – след решението на НАТО да разположи на сирийско-турската граница зенитно-ракетни комплекси „Пейтриът”. По официалната версия целта на съюзниците е да защитят Турция от възможни атаки от страна на Сирия. В Москва обаче смятат, че тази стъпка е част от плана за разгръщане на регионалната система за противоракетна отбрана, която в бъдеще ще се използва срещу Иран. Експертите са уверени, че привличането на Израел към сътрудничество с НАТО само ще ускори този процес.
По данни на „Коммерсант” след свалянето на турското вето Израел и НАТО вече са пристъпили към засилване на стратегическото партньорство в невоенната сфера. Източници на изданието в израелските дипломатически кръгове уточняват, че става дума не за съвместни учения и операции, а само за техническо сътрудничество, обмен на разузнавателни данни и диалог по горещите въпроси в региона.















Коммерсант


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване