12/26/12 14:05
(http://www.klassa.bg/)

Сивата икономика у нас надхвърля 30 %

 Сивата икономика към момента в страната надхвърля 30%, като при пазара на труда процентът е по-висок, заяви пред агенция „Фокус” Камен Колев, зам.-председател на Българска стопанска камара (БСК). Свързването на касовите апарати с НАП, касовите плащания, както и достъпът до кредитите и досиета на ревизираните фирми, който показва как фирми или физически лица изплащат кредитите си при положение, че не декларират достатъчно доходи за това, спомагат за намаляването на неформалната икономика в страната, е мнението на Колев.

Според него усилията за редуциране на сивата икономика през 2013 година трябва да се насочат към ограничаване на административните и финансови тежести върху бизнеса, което ще доведе до изсветляване на сивите потоци. Като други необходими действия Колев посочи предложението на Българската стопанска камара – плащането на фирмите към държавните институции за социални и данъчни цели да става с платежно нареждане, което ще икономиса голям финансов ресурс в бизнеса от порядъка на 50 – 60 млн. лева. Подобни мерки са изключително полезни за бизнеса и намаляват неговите финансови и административни разходи, а в същото време спомагат за изсветляването на икономиката. Държавата трябва да направи пълна електронизация на всички публични услуги и на взаимоотношенията на гражданите и бизнесът с държавната администрация. Това означава електронизация на обществени поръчки, на регулативни режими, лицензи, разрешителни, плащания към държавата, като по този начин ще се елиминира сериозният проблем с бюрокрацията и корупцията, обясни зам.-председателят на БСК и открои като много важни и електронните разплащания. Тези банкови електронни разплащания ще оставят следа за оборотите и за продажбите, но за да се осъществи тази идея, трябва да се стимулират търговците да инсталират пост терминали и самите граждани да искат да ползват тези разплащания. Колев предложи като стимул за тази услуга в края на годината да се възстановява една част от ДДС-то, около един процент, за да може хората да ползват електроните разплащания или банковите карти. В Гърция например сега, ако не ви издадат касов бон, можете да ви предоставят стоката безплатно, което обаче влошава отношенията между купувач и продавач, посочи експертът. Според него - използването и стимулирането на банковите карти е действащият начин като допълнителна мярка за ограничение на сивата икономика. Размерът на сивата икономика е свързан и с ефективността, публичните разходи, престъпността и корупцията, а по отношение на всички тези класации България е назад в Европа, коментира Камен Колев. Той обясни, че това означава ниска ефективност на обществени поръчки, на всички бюджетни и публични средства по отношение на контрабанда, проблеми с организираната престъпност, които всъщност подпомагат създаването на сивата икономика.
Според зам.-председателят на БСК 2013 -та няма да бъде по-различна от 2012 година, като това отново ще е година на стагнацията. По думите на Колев - причина за тази стагнация ще са по-високи разходи за труд, в резултат на по-високите минимални заплати, както и по-високите осигурителни прагове и максималният осигурителен доход. През следващата година работодателите ще бъдат задължени да покриват и три дена болнични на служителя, обясни експертът. Според него - тези по-високи разходи на труд, комбинирани със свитото вътрешно потребление и с падналите темпове на износа, ще запазят лошото положение на икономиката в страната. Основният проблем на българската икономика е безработицата, а през следващите месеци голяма част от работодателите ще трябва да планират допълнително намаление на работната сила, като по този начин ще търсят по-висока производителност и ефективност, посочи зам.-председателят на БСК и изрази притеснение от данните, че 40% от младите хора в България нито учат, нито работят.
Проблемът е преди всичко безработицата, а по отношение на доходите тези, които имат работа и през 2011 г. и през 2012 г. в частния сектор, ще имат повишение на възнагражденията с около 5-6 до 7 %, отбеляза Камен Колев. Според него - този висок ръст на възнагражденията, който изпреварва производителността на труда, се дължи на увеличаване на индивидуалните възнаграждения в частния сектор, тоест тези, които работят, все пак ще имат прилични възможности за доходи, но проблемът е преди всичко безработицата. Всеки 4-ти фирмен кредит има проблеми в разплащането на кредити в корпоративния сектор, като процентът на лошите предоговорени кредити е около 23-24%, съобщи експертът. По отношение на междуфирмената задлъжнялост Колев обясни, че при една работеща икономика е нормално фирмената задлъжнялост да е по-висока. Проблемът е, че няма приходи във фирмите, които да са адекватни на тази задлъжнялост, отбеляза зам.-председателят на БСК и добави, че и парадоксът у нас е ниската задлъжнялост на държавата, сравнена със свръх задлъжнелият бизнес. Именно от бизнеса идват средствата за доходи на хората и вноските в бюджета, така че не е тревожна самата цифра на размера, а е важна тази цифра, съпоставена с приходите на собствения капитал на фирмата, посочи Камен Колев. По думите му – към момента в страната се отчита декапитализация на бизнеса, в резултат на забавени инвестиции, а те са факторът, който може да създаде сериозни проблеми за в бъдеще.
 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване