12/27/12 13:58
(http://www.klassa.bg/)

На Драги ще му трябва нова порция трикове за 2013 г.

Марио Драги откри магията на паричната политика през 2012 г. Догодина обаче президентът на Европейската централна банка ще се сблъска с ограниченията й. ЕЦБ даде €1 трлн. ($1.38 трлн.) в заеми към търговски банки и това противодейства на задаващата се банковата криза в началото на 2012 г. Създадената през лятото програма за изкупуване на облигации от отворен тип намали разходите по заеми за Испания и Италия. Въпреки цялото спокойствие, което тези стъпки донесоха на пазарите, безработицата не намаля, а в южната част на Европа дори продължава да е на кризисни нива. Докато това се случи, БВП на еврозоната вероятно ще стагнира или ще се свие през 2013 г., което ще затрудни още повече правителствата в опитите им да намалят тежкото бреме на дълговете. Безработицата в еврозоната е 11,7%, което е рекордно висок процент. Според Capital Economics тя може да достигне 13%, преди да се стабилизира. В Испания и Гърция безработицата е над 25%. Сред младежите тя е два пъти по-висока. Дори в Германия, където нивото на незаетите е под средното за Европа, безработицата се увеличава. Това пречи на домакинствата да изплащат вече съществуващите си дългове или да заемат нови средства, за да си купят дом или кола, макар че разходите по заеми падат, а това затруднява потребителските разходи.
С милиони трудещи се, останали без работа в южната част на Европа, общественото мнение може рязко да се преобърне срещу всякакви по-нататъшни стъпки за свиване на дефицитите и основен ремонт на пазарите на труда - политика, която ЕЦБ настоява да бъде продължена.
Ситуацията с работните места не е проблем само за ЕЦБ. Безработицата е трайно висока и в САЩ, макар че е на далеч по-ниско ниво - 7,7% и намалява, а и се оказа донякъде резистентна на масовите покупки на облигации от страна на ФЕД. Федералният резерв заяви, че ще запази процентите много ниски, докато безработицата спадне до 6,5%. Това е първият път, в който от ФЕД са толкова категорични.
Не се очаква подобна смелост от страна на ЕЦБ, поне засега. Нейната задача е да държи инфлацията под 2%, докато Фед трябва да отговаря освен за инфлацията, и за заетостта. Служители на ЕЦБ не проявяват ентусиазъм по отношение понижаването на лихвените проценти или нови стимули. Напрежението ще ескалира, ако безработицата се покачи още много. С поизпразнената си торба с трикове Драги може да види гърба на заека, който извади от шапката си през 2012 г., хукнал да бяга отново в гората.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване