12/28/12 22:50
(http://e-vestnik.bg/)

Кризата буди опасни призраци от миналото в Испания

Слизаш по пътеката надолу, прескачаш локва и навлизаш в ниска борова гора, засипана със строителни отпадъци, кутии от цигари, бутилки от бира, над които кръжат мухи. Намираш пътека, достатъчно широка, за да слезе по нея до долу камион с открита каросерия. И там е стената. Тя е около един метър висока, изправена срещу бетон и пълна с дупки от куршуми.

Това е стената, до която две хиляди и триста човека са екзекутирани между 1939 и 1956 г. Те са били затворници републиканци, докарвани от затвора на групи по петдесет - мъже и жени от губещата страна в гражданската война.

В основата на стената има трошлив и изсъхнал венец с цветовете на старото испанско републиканско знаме, поставен от “Социалистите от Патернас”, района на Валенсия, в който сме. Миналогодишният венец лежи захвърлен. И това е. Никакъв надпис, който да обясни. Никаква държавна грижа за мястото изобщо.

“Почит на жертвите се отдава само от приятелите и семействата им,” казва Матиас Алонсо, моят водач. “Официално това място не съществува.”  Господин Алонсо е един от неофициалните уредници на мястото. За него състоянието на мястото показва големия проблем на съвременна Испания с Гражданската война: тя официално е забравена.

Генерал Франсиско Франко умира през 1975 г. Две години по-късно, докато Крал Хуан Карлос надзирава прехода към демокрация, е прокаран закон за амнистия, който забранява разследването и съдебно преследване на престъпления не само за периода на Гражданската война, но и по времето на целия режим на Франко.

През 2007 г. тогавашното социалистическо правителство прие Закона за историческата памет, обещавайки държавна помощ за намирането и ексхумацията на масови гробове. Но историческата памет в Испания е място за политически спорове: Народната партия, която сега управлява Испания, се противопостави на Закона за паметта и обеща, че “нито едно държавно евро няма да отиде за ексхумацията на масови гробове.” Финансирането вече е спряно.

За социалиста Алонсо, който е работил незаконно през последните години на Франко, проблемът не е в историята или в паметта, а в настоящето. Испания реши икономически да преживее отново 30-те години, започвайки най-голямата програма за сурови икономически мерки в модерни времена при икономика, в която днес вече има 25 процента безработица. Алонсо смята, че неуспехите в “дефашизирането” на стария политически елит през 70-те представлява опасност днес:

“Това е голяма опасност. Докато в правителството и в общините има хора, които не са се отказали от ценностите, заради които много демократи бяха избити, никой не може да е сигурен, че когато кризата удари, те няма да свалят модерните си костюми и да покажат своите (фашистки) сини ризи и да започнат убийствата. А това ни притеснява.”

Аз отразявам кризата в Испания през последните две години и ми се струва, че поне досега, институциите на Испания са издръжливи. Ако е вярно, че сред осемдесетгодишните от бизнес елита има хора с фашистко минало, то също така е вярно, че компромисът, направен през 70-те години, е издържал.

Социалистическата ИСРП (Испанска социалистическа работническа партия) и консервативната Народна партия (НП) се сменят на власт от десетилетия. И докато икономическата криза удря Испания, все още не е имало ненадейна поява на крайна религиозна дясна партия като Народен православен събор в Гърция и никакво масово фашистко движение като Златна зора.

Междувременно Комунистическата партия, която просперираше по време на политическото примирие след Франко, се разраства. Но ако отидете в Кабаниал, суровия работнически квартал, където преди са били доковете на Валенсия, може да видите опасността за статуквото.

На боксовия ринг Сенто “Цунамито” Мартинес показва на един от своите ученици откъде идва прякорът му, засипвайки с вълни от удари ръкавиците на спаринг партньора си, докато двайсетина млади момчета удрят боксовите круши и леят пот.

Това са млади мъже от работническата класа ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване