12/28/12 19:58
(http://www.klassa.bg/)

Шефът на Apple “обедня“ тази година

През тази година шефът на Apple Тим Кук ще занесе вкъщи едва 1% от 378-те милиона долара, които е спечелил през 2011 г., информира BBC. Така за 2012 г. изпълнителния директор на най-скъпата частна компания в света ще получи заплата от 1,4 млн. долара и отделно бонус от 2,8 млн. долара.

Повечето от парите, които Кук изкара през миналата година, дойдоха от грант под формата на акции, с който Apple го наградиха при приемането на поста главен изпълнителен директор и наследник на покойния Стив Джобс. Тогава от Apple съобщиха, че Кук няма да получи повече акции.

Основната заплата на Тим Кук е била 900 хил. долара на година, като в последствие тази сума е бива повишена до 1,4 млн. долара. Отделно шефът на Apple получава и бонус за успешната година в размер на 200% от заплатата, или 2,4 млн. долара. За сравнение приживе Стив Джобс си бе отредил символичната заплата от 1 долар годишно.

Сред колегите на Кук по върховете на Apple другите отличници с тлъсти бонуси са Боб Мансфилд, старши вицепрезидент на технологичното звено на компанията. Той ще получи близо 86 млн. долара за работата си през тази година, а неговият колега Питър Опенхаймер – главен финансов директор ще вземе 68,6 млн. долара.















BBC


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване